top of page
  • Obrázek autoraÁja

3 zajímavé korejské knihy, které si musíte přečíst

Zajímáte se o korejskou literaturu? Máte rádi thrillery, novely a dokonce i korejskou poezii? Tak to je tento článek pro Vás jako stvořený.


Všichni víme, že Korea je především proslulá kpopem, kdramy a korejskými filmy. Ale co takhle korejská literatura? Ať se to nezdá, ale korejská literatura je taky celkem známá. Samozřejmě, že korejskou literaturu vyhledávají spíše lidé, kteří se o korejskou kulturu už nějakým způsobem zajímají. Dokonce i několik fanoušků BTS začalo více číst a to díky Namjoonovi, který velmi často čte různé knihy před show, ať už to je americká/anglická literatura nebo korejská literatura.



Má tři doporučení


Teď bych Vám ráda doporučila tři knihy, o kterých jsem dokonce psala na naší facebookové stránce K-Town. Doufám, že se Vám moje doporučení budou líbit a tyto knihy si brzy přečtete.


1. PAČINKO

Jako první doporučení tu mám na knížku s názvem Pačinko. Kniha je od spisovatelky, která se jmenuje Min Jin Lee. Tato kniha byla vydána v roce 2019 a jedná se o román odehrávající ve 20. století.

Pačinko je hazardní hra, kterou všichni hrají, ale společnost jí opovrhuje. V pačinku hlavně jde o peníze a je rozšířená v jakuze (japonská mafie).

Příběh je převážně o negramotné dívce, Sundža, která pochází z malé jihokorejské vesnice a celý život prakticky jenom zná to co je dřina. jedná o životě čtyř generací korejské rodiny v Japonsku, kde se hra velmi rozšířila. Ještě předtím než vypukla válka, ji osud zavál do Japonska, kde se musela vypořádat nejen s pohrdáním a bídou, ale také i diskriminací.

Žila jenom pro rodinu, svým dětem se snažila zajistit krásnou budoucnost, ale i na to byla moc krátká. Podnikala v pačinku, protože to byl pro Korejce v Japonsku jediný způsob, jak zbohatnout. Bohužel peníze nejsou všechno.

Tento román je určite zajímavá epická sága o životě čtyř generací korejské rodiny v Japonsku, která se odehrává na pozadí dramatických událostí, jenž se staly ve dvacátém století a kompletně změnily, jak Koreu, tak Japonsko.

Kniha byla dokonce bestseller New York Times a stala se finalistou The National Book Award. Takže jsem si jistá, že stojí za přečtení.


2. SLYŠÍM PADAT SNÍH

Jako druhou knihu, kterou bych Vám chtěla doporučit sbírku "Slyším padat sníh". Je to kniha plná básní od známého středověkého korejského literáta a buddhistického mnicha, Kima Si-Supa.

Jeho verše udivují transcendentní hloubkou a uchovávají v sobě krásu zimní přírody.

Korejská poezie je jednoduše kouzelná a dokáže vždy svého čtenáře zamyslet se i nad prostými věcmi.









3. VZORNÝ SYN

Jako další knihu jsem pro Vás vybrala psychologický thriller, který se nazývá Vzorný syn a je od spisovatelky Čong Judžong (pseudonym). Tento thriller byl vydán v roce 2019 a zatím sklízí veliký úspěch u svých čtenářů.

Thriller Vzorný syn začíná brzy ráno, kdy se hlavní hrdina Judžin probouzí do rána plného různých překvapení. Dostává telefonát od bratra, který se ho ptá, zda je doma vše v pořádku. Jejich matka bratrovi totiž večer volala. Judžin se ale zanedlouho dozvídá, že je jeho matka mrtvá. Judžin se tedy pouští do zkoumání a během jeho pátrání zjišťuje hned několik děsivých tajemství.

Jestli máte rádi temno a zajímá vás psychologie, tato kniha se Vám bude moc líbit.



BONUS: V KOREJI SE KOREJCŮM NEVYHNEME

Ano, nemohla jsem se rozhodnout, jaké tři knihy by byly ty naprosté top a tak jsem si pro Vás připravila ještě bonus. Je to “cestopis a průvodce” Koreou od spisovatelky Miriam Löwensteinové.

Kniha se jmenuje "V Koreji se Korejcům nevyhneme". Kniha vykresluje dnešní Koreu, pomáhá čtenářům lépe porozumět životu v Koreji a odpovídá na otázky ohledně jí. Tento cestopis také obsahuje názory samotné autorky na dnešní společnost v Jižní Koreji.

Kniha obsahuje mnoho informací, které Vás určitě překvapí. Jsem si jistá, že pro zájemce o Koreu bude tato kniha jenom přínosem.









Doufám, že se Vám moje tipy líbily a že si určitě nějakou tu knížku z těch, co jsem Vám doporučila, koupíte a přečtete!



1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page