top of page
  • halkover

Arirang

Jen málokteré slovo je Koreou protkané tak moc, jako právě Arirang. Kde se tu vzalo a co vlastně znamená? Na to se dnes podíváme!


Arirang v hudbě


Na začátku historie Arirangu stojí lidová hudba.


Arirang je jednoznačně nejznámější lidovou písní Koreje. Často je nazýván i neoficiální hymnou.


Arirang, jak se domníváme, znamená ve volném překladu „Můj milovaný“ („ari“ mělo znamenat krásný a „rang“ ženich/nevěsta). Jedná se tedy o milostnou poezii.



Už podle definice lidové písně – ani Arirang nemá známého autora. Její vznik se datuje více než 600 let nazpět, pravděpodobně poprvé zazněla v některé z horských vesnic Koreje za vlády dynastie Čoson. První dochovanou památkou o něm je údajně rukopis z roku 1756.


Jak se píseň šířila mezi lidmi, spojila se s různými dialekty a různými styly melodie a zpěvu. Proto má dnes už 60 verzí a několik tisíc variací.


Zejména pak v době japonské okupace (1910-1945) se Arirang stal symbolem vzdoru a ducha korejského národa. V roce 2012 byla píseň Arirang zařazena na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO pro Jižní Koreu, pro Severní Koreu pak v roce 2014.


Arirang v umění


Arirang se stal inspirací nejen pro lidovou a moderní hudbu, ale i pro film a jiná umělecká odvětví.



Filmů s názvem Arirang najdeme hned několik. První z nich pochází z roku 1926 - němý film od režiséra Na Un-Gju s několika dalšími díly. Díky němu došlo k velké popularizaci lidové písně. Další z filmů se datuje k roku 2011, jedná se o dokumentární film oceněný téhož roku v Cannes.


Arirang se stal motivem pro mnoho malířských děl. Někdy tyto díla zobrazují tradiční kulturu, někdy myšlenku naopak pojímají velmi novým, moderním způsobem. Faktem zůstává, že Arirang je inspirací pro celé generace umělců.


Arirang festival


Od umění nejdeme daleko, za to se přesuneme na sever.



Na Stadionu 1. máje v Pchjongjangu se každoročně koná masivní festival gymnastiky a umění. Je pořádán k oslavě narozenin prvního prezidenta KLDR Kim Ir-sena.


Festival má každoročně desetitisíce účastníků, kteří jsou na tuto akci připravováni několik let, často už od útlého dětství. A díky obrovské kapacitě stadionu může dalších 114 tisíc lidí sedět v publiku.


Samotný průběh by se dal částečně přirovnat ke spartakiádě. V průběhu asi dvou hodin trvání na scéně uvidíte všelijaké gymnastické úkony, tanec, zpěv, a to vše ve vážně velkém měřítku.


Samozřejmě nelze opomenout, že tyto hry jsou přísně řízeny podle severokorejské propagandy. Motivem festivalu je především vzdání holdu vůdcům země.


Arirang TV


Na jihu pod tímto názvem najdeme jiný druh zábavy – televizi.



Arirang TV je název mezinárodní vysílací společnosti z Jižní Koreje. Skvělé je, že vysílá v angličtině – i neznalí korejštiny se díky ní mohou dozvědět o Koreji z mnoha úhlů.


Společnost v současnosti provozuje celkem 36 programů. Ať už vás zajímá korejská ekonomika, zprávy a novinky, vaření nebo hudba, tady najdete vše.


Jejich vysílání můžete také najít na platformě YouTube.


Arirang Radio


Spolu s televizí pod společnot patří i Arirang Radio – nejstarší vysílání z Koreje v angličtině.


I tady najdete celou řadu zajímavých programů. Obzvlášť pokud se zajímáte o K-POP, jistě to bude něco pro vás.


Arirang ve vědě


Ještě jedno místo by se pro Arirang našlo, tentokrát trochu nestandardně ve vědě, respektive ve vesmíru.



V roce 1999 Jižní Korea vypustila svůj první víceúčelový satelit KOMPSAT-1 (Korean Multi-purpose Satellite-1), běžně nazývaný Arirang 1. V roce 2007 společnost ohlásila, že s Arirangem 1 byl ztracen kontakt, a tak jeho mise následujícího roku skončila.


V roce 2006 byl vypuštěn další satelit, Arirang 2 a za ním následovaly další. V současnosti se chystá vypuštění Arirangu 6.


To samozřejmě není vše. Jméno Arirang v Koreji mají vlaky, hotely, obchody, restaurace a určitě byste toho našli i mnohem víc.




Zdroje: asianinfo, UNESCO, Arirang TV, Korea Aerospace Research Institute


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page