top of page
  • Obrázek autorajohanna𓍯

BTS prorážejí hudební žebříčky s zbrusu novým albem!



 

Nejnovější album BTS opět rozvířil vody hudebního průmyslu!


BE, nejnovější comeback BTS, představuje další éru v už i tak historické kariéře sedmich členu. Album bylo vydáno 20. listopadu, připravené lámat další rekordy, zatímco BTS jsou již tak jako tak na vrcholu, odkdy ovládli hitparády svým chytlavým novým disko singlem “Dynamite” – první písní skupiny, která byla uvedená celá v angličtině – která se dostala na první místo žebříčku v Billboard‘s Top 100.


Album se skládá z osmi skladeb, včetně dříve vydaného “Dynamite” a mluveného, nehudebního “Skit”. Hned během prvního dne vydání alba všechny nové písničky z BE debutovali v žebříčku Global Top 50 na Spotify, přičemž sedm z nich se připsalo do 13 nejlepších míst.

Dokonce i “Skit”, který není skladbou, ale nahrávkou mluvené konverzace, dokázal debutovat v žebříčku na příčce 21.


Kvůli COVID-19 jsme omezeni v tom, kam můžeme jít a co můžeme dělat. Normální věci - vidět přátele, oslavovat svátky, chodit na koncerty - byly považovány za samozřejmost. Pandemie možná zpomalila turné a živé koncerty, ale, jak ukazuje BE, jasně podnítila kreativitu.


Titulní skladbou alba je “Life Goes On”, kterou vytvořili Pdogg z BigHitu a členové RM, Suga a J-Hope, stejně jako Ruuth, Chris James a Antonina Armato.

Píseň nese energii vřelého objetí, svým textem nám připomíná, že toto náročného období dokážeme zvládnout.





Jakmile Jung Kook začíná větou “Jednoho dne se svět bez varování zastavil”, je zřejmé, že “Life Goes On” je píseň pro rok 2020.

“Konec není vidět. Existuje východisko? Moje nohy se odmítají hýbat,” zpívá Tae.


Kvůli COVID-19 jsme omezeni v tom, kam můžeme jít a co můžeme dělat. Normální věci - vidět přátele, oslavovat svátky, chodit na koncerty - byly považovány za samozřejmost. Pandemie možná zpomalila turné a živé koncerty, ale, jak ukazuje BE, jasně podnítila kreativitu.


Dalším audio prvkem v rámci “Life Goes On”, který má vlastní význam, je důraz na dýchání.

“Jakmile přijde zima, vydechněme teplejší dech,” rapuje RM před hlasitým výdechem, ha.

Kromě toho je píseň nabitá liniemi, které končí korejskými samohláskami a (ㅏ, vyslovuje se jako “ah”) a eo (ㅓ, vyslovuje se jako “uh”). Tyto samohláskové zakončení vytvářejí efekt, že se členové nadechují a vydechují během písně.

Zvuk lze interpretovat dvěma způsoby: povzdechy nad tím, že "se svět zastavil”, nebo, pravděpodobnější variantou, novými nádechy, kterými BTS přijímají BE-ing (tedy bytí) v této nové realitě. Za zmínku stojí také to, že úvodní snímek hudebního videa “Life Goes On” ukazuje Taehyunga v masce a vysílá zprávu o odpovědném zakrytí našich tváří, když dýcháme.


Hudební video režíroval Jungkook, nejmladší člen skupiny. Během celosvětové tiskové konference pro BE se ostýchavě přiznal, “Stále jsem příliš v rozpacích, když mě někdo nazve ‘panem režisérem.’ Zaujalo mě postarat se o hudební video, protože rád natáčím. Chopil jsem se role a snažil se udělat maximum.”


Výsledkem je možno dosud nejosobnější a nejuznávanější hudební video od BTS. Jungkook režíroval a stříhal množství krátkých klipů jako součást své série cestovatelských vloge Golden Closet Film (G.C.F.), které ukazují BTS na cestách po celém světě.

V “Life Goes On” jsou členové obliečení v pyžamech a společně se zdržují v okolí domu. Dívají se v pohodlí na filmy a vzpomínají na to, jak se zvykli bavit venku. V jednom okamžiku Taehyung hledí na olympijský stadion v Soulu, což by byla první zastávka skupiny na jejich vysoce očekávaném světovém turné, kdyby nedošlo k pandemii. Scéna se poté přepne na sedm členů vystupujících na stadionu bez jejich světel – ARMY, záběr se změní do monochromatického filtru.



“Emoce, kterou jsem chtěl vyjádřit, je smutek a touha, kterou jsme cítili, protože se turné kvůli COVID-19 zrušilo, a protože jsme neměli možnost vidět ARMY,” řekl Jungkook na tiskové konferenci. “Je úžasné, že video, které jsem vytvořil, a tak tvrdě na něm pracoval bylo vydáno jako hudební video.”

BE uprostřed odděluje “Skit” - BTS jsou známý pro své ‘skits’: konverzační nahrávky mimo kontext, které odhalují osobnosti chlapců, během toho, jak spolu ležérně tráví čas a také prezentují kapelu mimo jejich hudby. Tentokrát byl však “Skit” zaznamenán během toho, jak v srpnu oslavovali “Dynamite”, první hit, které v rámci kpopu dosáhl číslo jeden na Billboard Hot 100.

“Zapnuli jsme mikrofon a vložili do něj své emoce, naše reakce, když jsme slyšeli, že jsme dosáhli 1. místo v žebříčku Hot 100 Billboard... živě, bez úprav,” uvedl člen kapely RM

Blue & Grey” a “Fly to My Room” jsou na rozdíl od dřív zmíněných, zranitelnější písně, zkoumající temnější stránku samoty a uzavřenosti.

Řádky jako: “Ach, tato zem je cítit tak těžce / zpívám sám / jen chci být šťastnější” z “Blue & Grey”, je způsob, jak chce skupina ukázat fanouškům po celém světě, že každý někdy mívá negativní myšlenky.


Ve druhé polovině alba jsou písně jako “Telepathy” a “Dis-ease”, které už mají veselejší tempo a jejich melodie dokáže každého okamžitě rozhýbat.


S BE se BTS stále snaží vyvolávat pozitivitu ve své fanoušky prostřednictvím hudby, kterou vytvářejí. V době, kdy se zdá, že štěstí není snadné získat, a živé koncerty dosud neexistují, prosvítá BE jako jejich nejjasnější a dosud nejjednotnější album. A přesně to jsme všichni potřebovali.


BTS teď čekají rušné dny jelikož už mají naplánovaných několik televizních vystoupení a rozhovorů. Za sebou už ale mají výhry ze všech kategorií na AMAs 2020 ve kterých byli nominováni a tými jsou Oblíbený Sociální Umělec a Oblíbené Duo nebo Skupina - Pop/Rock.



Horkou novinkou je ale jejich nominace na Grammy 2021 za Nejlepší Pop Duo/Skupinové Vystoupení s jejich hitem 'Dynamite'. BTS se tak stali prvním korejským interpretem, který takové něco dosáhl.


Gratulujeme BTS!

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page