top of page
  • Obrázek autoraÁja

Chuseok aneb Korejské díkůvzdání


Chuseok ( 추석), který je známý jako Korejský Den díkůvzdání, je jeden z nejdůležitějších svátků roku. Jak je známo, jedná se o třídenní volno v Severní a Jižní Koreji, oslavované 15. den 8. měsíce lunárního kalendáře za úplňku. V letošním roce tedy připadá na čtvrtek 1. října, prázdniny jsou však již od 30. září a pokračují do pátku 2. října 2020, i přes víkend. Korejci tedy budou mít letos pět dnů volna.





Letošní Chuseok

V období Chuseoku se rodiny tradičně schází, hodují a navštěvují hroby svých předků. V letošním roce tomu možná bude jinak. Vzhledem k tomu, že vypukla Koronavirová epidemie, rozhodlo se již 15 tisíc lidí podepsat petici pro zrušení letošního svátku. Případné zrušení nebo omezení svátku by mohlo zesílit současný trend mizení tradic.


Každoročně vláda v době Chuseoku ruší dálniční poplatky, aby lidé mohli snáze navštívit své daleko žijící blízké. V letošním roce se tyto poplatky rušit nebudou. Proč? Důvodem je ztížení cestování kvůli situaci. Poplatky budou využity ve zdravotnictví.


V sobotu 26. 9. 2020 oznámil premiér Chung Sye-kyun, že během Chuseoku bude celý týden zakázán provoz v nočních klubech v oblastech mimo Seoul. Vláda tak chce zamezit šíření Koronaviru.


Tradice

S Chuseokem souvisí hlavní dvě tradice: Charye, vzpomínání na předky bohoslužbou konanou doma. Druhou tradicí je Seongmyo, což je rodinná návštěva hrobů předků. Tuto tradici obvykle doprovází Beolcho, uklízení a čištění hrobů.


V období Chuseoku Korejci vyrábí speciální pochutiny, jako je například Songpyeon – druh rýžového koláče. Tento koláč je vyroben z jemně mleté nové rýže a těsto je vymodelováno do malých kulatých tvarů, které se následně plní sezamovými semínky, kaštany nebo červenými fazolemi. Rýžové koláčky se pak dusí v páře společně s jehličím, které má navodit vůni domova a podzimu. Korejské rodiny tuto pochutinu vytvářejí společně vpodvečer.



Další tradicí je rozdávání dárků. Korejci si navzájem vyměňují dárky nejen v rodině, ale i s přáteli a kolegy v práci. Velmi oblíbené jsou dárkové sady, ale jako dárek si lidé také dávají např. kusy hovězího masa, zeleninu, ovoce nebo třeba věci k dennímu využití.


Doufáme, že i ten letošní Chuseok se povede jako ty předchozí a kdyby ne, máme tu přeci i další rok!


Zdroje: yna, koreajoongangdaily, koreaherald

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page