top of page
  • Obrázek autoraKatie

Co si zbalit do Koreje? Seznam do každého počasí!


 


Chystáte se v blízké době do Koreje, nebo sníte tuto zemi navštívit, ale nevíte co si sbalit? Máte rádi módu a chcete vypadat skvěle v každém počasí, bez jakýchkoliv překvapení? Připravili jsme pro vás přehled nejnovějších trendů a vytvořili z nich seznam, se kterým budete připraveni i na tu největší bouřku nebo vysoké teploty!


Momentální situace spojená s pandemií, která se odehrává ve světě buď ztížila nebo úplně znemožnila cestováni. Neznamená to však, že si nemůžete dopřát alespoň denní dávku inspirace do budoucna. Čím více si člověk dělá průzkum, tím méně je pak překvapen, a i lépe připraven na jakoukoliv situaci!


Počasí v Jižní Koreji se značí studenou a slunečnou zimou, zatím co léta jsou horká, dusná, s častými srážkami. Jaro a podzim bývají kratší, za to příjemné. Proto je ideální si sbalit z každého něco. Myslete na to, že když si vezmete plavky, můžete chvíli na to mrznout. Počasí se tady zvykne měnit celkem rychle, podobně jako v Anglii.


Je potřeba mít na paměti i to, že Jihokorejci se všeobecně rádi oblékají a mají cit pro módu. Proto mnoho lidí doporučuje vyhnout se tzv. "ležérnímu" stylu a zkusit něco víc "šik", neboli elegantního a vkusného. Ženy by se měly vyhnout velkým výstřihům a dbát na to, aby měly něčím překryté nohy pokud sedí a mají krátkou sukni. Pro muže platí, že by si měli dát pozor na to, aby nezapomínali na košile, pokud se chystají ven.


 

1. ZIMA


Co se týká zimy, pro Jižní Koreju je tohle jedno z nejsušších období za celý rok. Avšak patří taky mezi tu část roku, kdy se na vás bude usmívat slunce téměř celý den. Můžete se těšit na krajinu pokrytou vrstvou sněhu ve více severních oblastech. Zažijete Jižní Koreu z úplně jiného pohledu, bez ohledu na to, kam se pohnete.


Proto je potřeba se pořádně připravit, naplánovat dopředu co si s sebou vezmete a nezapomenout na rukavice a čepice, protože teploty se v Koreji mohou dostat do velmi nízkých hodnot, které se pohybují od -6 do -20 °C.


CO SI MÁM VZÍT?


- Spodní prádlo: Základ každého balení; nikdy nesmí chybět. Při velmi nízkých teplotách rozhodně doporučujeme jakoukoliv značku kvalitního termoprádla jak pro muže, tak i pro ženy, jelikož korejské zimy dokážou překvapit svými nízkými teplotami.

- Mikina: Když už máte základ, perfektní je s sebou vzít hned několik mikin, které dáte navrch. Nikdy nezklamou a udrží vás v teple. Doporučujeme například značku Patagonia pro nadšence sportovního stylu, nebo pro milovníky turistiky.

- Kalhoty: V kombinaci se spodní vrstvou mají obzvláště muži v oblibě tzv. chino kalhoty, u žen pak můžeme často spatřit jednoduché skinny džíny nebo legíny ve všech různých barvách.

- Svetr: Pokud vám ve skříni visí barevný svetr, který jste třeba dostali k Vánocům a nikdy neměli na sobě, v tuhle chvíli je vhodná příležitost ho provětrat. Nejen v zimě, ale celý rok Jihokorejci rádi experimentují s hravými vzory a různými střihy. A jelikož je Jižní Korea známá tím, že mnoho z oblečení je unisex, nemusíte se bát, že by vám to neslušelo. Ve výsledku jsou outfity dechberoucí.

- Šál: Máte pocit, že je všechno vaše oblečení v monotónních barvách? Rozhodně nezapomeňte přibalit nějakou tu šálu. Není problém sehnat hravou šálu se kterou dokážete outfit okamžitě oživit. Nejen, že vás vaši kamarádi snáze spatří v davu, ale také vás šály udrží v teple.

- Kabát/Bunda: S rostoucí popularitou K-popu ve světě se zvyšuje i obliba nošení tzv. prošívané bundy, která je v Jižní Koreji velmi populární, a můžete ji spatřit všude. Pokud nějakou vlastníte, "hoďte" ji hned do kufru, protože s ní nikdy nic nepokazíte.

- Boty: Co se týká obuvi, všeobecně bychom doporučili vzít ty nejteplejší boty, které doma najdete. Ale pokud máte chuť experimentovat, v Jižní Koreji je velmi oblíben styl bot s kožešinovým lemem.




 

2. JARO


Jaro v Jižní Koreji je jedno z nejrušnějších období za celý rok. Je tomu tak díky třešním, které v to období rozkvétají a nachází se po celé krajině. Dechberoucí pohled, který rozhodně stojí za to. Po suché zimě přichází období, kdy se nejen zvyšuje teplota, ale i počet srážek a roztává sníh. Rozhodně doporučujeme jakékoliv nepromokavé boty, které určitě každý z vás doma má a udrží vás nejen v teple, ale i suchu.


Všeobecně je toto roční období v Koreji spíš proměnlivé. To znamená, že pokud se rozhodnete krajinu navštívit na začátku jara, očekávejte spíše chladnější počasí. Ale pokud plánujete svůj výlet ke konci, můžete se těšit na postupné oteplování a příjemnější teploty.


Na co je ale třeba se hned připravit jsou roušky. Nejen kvůli pandemii, které momentálně čelíme, ale i proto, že v toto období se do Jižní Koreji dostává pouštní prach z Číny a Mongolska. O to víc je potřeba se chránit.


Během prvních chladnějších týdnů bude nejlepší orientovat se našim seznamem pro zimní období, jelikož, jak už jsme zmínili, počasí se otepluje až ke konci jara. Není takové chladno, a rozdíl mezi denními a nočními teplotami není drastický. Je ale znatelný, proto buďte opatrní a vezměte si s sebou o jeden svetr navíc. A pro alergiky určitě doporučujeme jaro nepodceňovat a krabičku léků přibalit hned jako první.



CO SI MÁM VZÍT? (viz. náš Zimní list + něco méně teplého tady)


- Kalhoty: Muži určitě neudělají chybu, pokud si vezmou jakékoliv vintage kalhoty, jelikož tenhle styl je v Koreji velmi oblíbený. Pro ženy jsou perfektní tzv. skinny jeans, a pokud chcete působit ještě víc šik, doporučujeme slavné tzv. taranové kalhoty v jakékoliv barvě.

- Triko s dlouhým rukávem: Jelikož už nebudete muset nosit kožichy nebo velmi teplé bundy, skvělou volbou pod kabát je např. jedna vrstva trika s dlouhým rukávem v kombinaci s výše zmíněnými kalhotami. Velmi populární jsou tzv. vrstvená trika jak pro ženy, tak i pro muže.

- Bunda: Hned po kabátech se nejvíc nosí lehké větrové bundy buď v černé nebo béžové barvě, můžeme ale vidět i bílou, žlutou nebo oranžovou.

- Lehký svetr: Přihoďte jeden nebo dva svetříky do batohu a studené počasí vás nezaskočí. Není nic lepšího, než být hezky v teple a pořád šik. Působí jako perfektní prostřední vrstva. A jelikož je v Jižní Koreji běžné, že se páry oblékají stejně, určitě doporučujeme sehnat vašim polovičkám nějaký roztomilý svetr.

- Boty: Jak už jsme zmínili, nebude potřeba nosit zimní boty, úplně postačí kvalitní boty, které jen tak lehce nepromoknou.

- Rouška: Samozřejmost, která už je součásti našeho denního života, ačkoliv obyvatelé Asijských krajin jsou na ně zvyklí už nějakou tu dobu. My s vámi sdílíme tu nejběžnější, která se v Koreji nosí a nejlépe chrání před pouštním pískem. Je potřeba dát si pozor při výběru masky jelikož je mezi nimi veliký rozdíl.


 

3. LÉTO


Jste milovníci vysokých teplot, sukní, letních šatů nebo šortek? Hledáte perfektní možnost utéct z reality? Pak je výlet do Jižní Koreji během letních dnů hotový jack pot! Teplé dny, příjemné noci, večerní zábava, vše, co rozhodně stojí za to.


Jenomže vše má svou cenu, proto nebuďte překvapení. Léta v Koreji bývají nejen extrémně horká, ale také vlhká. Průměrné teploty dosahují 23 °C až 37 °C! Doporučujeme tedy přibalit pláštěnku nebo deštník navíc. To proto, že jako ve většině jižnějších asijských krajin, ani v Koreji počasí není nejideálnější, a déšť vás často zastihne sotva vyjdete z domu, podobně jako ve Velké Británii.


Jak už tomu však bývá, během léta kvůli vysokým teplotám všichni nosíme co nejméně oblečení. Víme však, že Jižní Korea je pořád poměrně konzervativní krajina, proto je třeba dávat větší pozor na to, jaké kousky volíte, aby outfit nepůsobil příliš vyzývavě. Dokonce i plavky jsou tzv. cudné v Jižní Koreji, to znamená, že ženy často nosí kraťasy a trička, a nebo často jednodílné plavky. A velmi populární jsou také tzv. "sarongy".



CO SI MÁM VZÍT?

- Kraťasy: Pokud vlastníte nějaké tzv. cargo kraťasy, určitě si je přibalte s sebou, jelikož muži je mají velmi v oblibě, a v toto období je nosí velice často. Pro ženské pohlaví to jsou džínové kraťasy s vysokým pasem.

- Letní šaty: Velmi oblíbené jsou lehké šaty s krátkým rukávem a knoflíky. Nejčastěji můžete vidět buď velmi dlouhé nebo lehce nad kolena, ve všech různých barvách a vzorech.

- Sukně: Všichni víme, že v asijských krajinách jsou oblíbené mini sukně téměř ke každému outfitu. Pokud se na to tedy cítíte, určitě doporučujeme. Pro ty méně odvážné, nic nepokazíte buď maxi sukní, nebo sukní jemně nad úroveň kolen.

- Tílko: Tady asi není co víc dodat, tílko je nejlepší volba na horké dny, a každý z nás má určitě jedno doma. Nezáleží v jaké barvě nebo zda jste muž či žena, pokud nějaké vlastníte, vezměte je všechny. Při parných letních dnech se vám určitě budou hodit.

- Plavky: Jak už jsme zmínili ze začátku, Jižní Korea je pořád poměrně konzervativní, proto na plážích/bazénech nejčastěji spatříte jednodílné plavky. Oproti minulým časům je však u mladší generace stále běžnější nosit i bikiny, proto se nebojte je vzít s sebou, jen buďte pořád opatrní. A pokud jste kreativní, můžete se svou polovičkou zazářit v ladících plavkách.

- Lehký svetřík: Na noc určitě doporučujeme lehký svetřík, teploty totiž většinou klesají, tak ať vás nic nezaskočí.

- Kalhoty: Jako další k vašemu večernímu outfitu, nebo pro chladnější letní dny, zabalte alespoň jedny kalhoty lehčího materiálu. Není potřeba nad tím moc přemýšlet, stačí vzít první, které ve své skříni uvidíte.

- Sluneční brýle: Taková klasika, kterou není potřeba nikomu připomínat a také první věc, kterou každý z nás během letního období hodí do tašky.

Klobouk, čepice, kšiltovka apod.: Chraňte se před úpalem s oblíbeným tzv. bucket kloboukem nebo kšiltovkou.

- Kapesní větráček: Velice oblíbená věc, kterou vlastní téměř každý a určitě se vám bude hodit.



 

4. PODZIM


Perfektním obdobím bychom nazvali podzim, jelikož teploty se pohybují od 10 °C do 23 °C, takže není ani extrémní zima, ani horko. Avšak ke konci října teplota rapidně klesá. Po horkém a vlhkém létě, chladnější teploty jsou skvělá změna, a počasí se dostává do suššího období, protože se pomalu blíží zima.

Pokud máte rádi méně lidí a téměř žádné davy, doporučujeme naplánovat výlet do Koreji v tomto období. Podobně jako s turistikou, například návštěvou parků nejen že se vám vaše tělo zavděčí, ale užijete si ničím nerušenou dovolenou s minimem lidí a krásnými výhledy.


Z našeho pohledu bychom doporučili směs zimního a jarního oblečení. Určitě doma nechte všechny šaty, sukně nebo kraťasy; sice byste neumrzli, ale rozhodně by vám nebylo příjemně. Opět začíná i oblíbené vrstvení oblečení, takže se nebojte vzít něco navíc.


Pokud se vrátíte nahoru k zimnímu a jarnímu listu najdete tam vše potřebné. My však přidáváme i list s jinými podzimními kousky, abychom tak rozšířili vaše obzory a poskytli inspiraci.


CO SI MÁM VZÍT?


- Kalhoty: Pro muže jsou rozhodně velkým plusem volné různobarevné kalhoty. Můžete je vidět téměř pořád a v různých variantách. U žen doporučujeme rozšířit svoji kolekci o tzv. rozšířené kalhoty, které nejen krásně formují postavu, ale také dodávají vintage dojem.

- Triko s dlouhým rukávem: Vrstvení je zpátky, s ním i možnost vytáhnout všechna trika s dlouhým rukávem a využít je buď jako základní vrstvu nebo jako samostatný "look".

- Triko s krátkým rukávem: Nesmíme zapomenout ani na již zmiňovaný fakt, že páry se rády oblékají stejně, proto přikládáme další inspiraci, tentokrát pro triko s krátkým rukávem.

- Kabát: Kus oblečení, který uvidíte ať už je zima, léto, jaro nebo podzim. Dá se nosit kdykoliv a za každých podmínek.

- Bunda: Opět se vrací tzv. prošívané, kožené bundy nebo kožichy.

- Boty: Nepromokavé boty můžete nechat doma, ale nějaké kožené nebo kotníkové boty přijdou vhod.

- Šála: Nemáte náladu na barvy nebo nejraději nosíte černou? Jelikož se opět vrací šály, máte možnost jednoduše a rychle oživit nejen svůj outfit, ale i ten vaší polovičky.

- Svetr: Již několikrát zmíněný kamarád svetr, za který budete vděční i v tomto období.

- Mikina: Nebylo by to správné vrstvení, kdyby chyběla mikina. Pokud si chcete pohrát s vaším outfitem, doporučujeme určitě něco světlého a zábavného.

- Košile: Podobně jako kabát, košile jsou jednou z nejvíc nošených věcí, nejen jako horní vrstva na triko. Často ji můžete vidět i v kombinaci se svetrem nebo mikinou.



Samozřejmě vše zmiňované uvidíte po celý rok, jelikož móda je v Jižní Koreji velké téma. My se pokusili vytvořit jednoduchý přehled toho, co se ve které období nosí nejvíce, proto naše listy můžete brát i jako inspiraci do jakéhokoliv ročního období, jelikož jednotlivé kousky můžete jakkoliv zkombinovat. Vše je jen na vás a vaší představivosti!

 

Zdroje:


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page