top of page
  • Obrázek autoraSaii

Dakku – umění kreativních zápisníků

Určitě všichni dobře znáte pojem bullet journal. V Jižní Koreji je tento fenomén známý pod názvem dakku, což ve volném překladu znamená dekorování a zdobení zápisníků. Přestože žijeme v převážně digitální době, fenomén dakku je stále více a více oblíbený nejen mezi školáky, ale i lidmi ve věku od 20 do 30 let.





Fenomén zdobení zápisníků a deníků vznikl v 90. letech minulého století a postupně nabral na popularitě. V prvopočátcích tohoto fenoménu si studenti vyráběli výzdoby sami, avšak dnes je možné najít bezpočet prodejen, které se specializují přímo na tento trend. Většinou jsou součástí velkých obchodních řetězců, ale existuje i několik menších obchodů, které se snaží z tohoto vlivu vymanit. Prodejci často přicházejí s unikátními zápisníky a dekoracemi, a často spolupracují s jinými značkami nebo přímo umělci (mezi nejznámější spolupráce, které vznikly, patří značka BT21, která na trhu nabízí nejen merchandise, ale i různé papírenské potřeby).





Mezi nejznámější prodejny papírenských potřeb patří síť obchodů Artbox, jejíž pobočky se nacházejí téměř ve všech velkoměstech korejského poloostrova. V této síti prodejen lze nalézt vše, co budete ke svému zdobení diářů potřebovat – už od samotných zápisníků, přes nálepky, papírové washi pásky až po různá pera a fixy. I naši redaktoři měli možnost tuto prodejnu navštívit, a nikdy z ní neodešli naprázdno.


Mezi další známé prodejny patří Line Friends, které spolupracuje právě se značkou BT21. Dále do seznamu patří prodejny jako Hot Tracks, 10x10, Noldagage Stationery, Morning Glory a také síť knihkupectví Kyobo Book Centre. Méně známé obchody s papírenskými potřebami se nacházejí zejména v Seoulu v městských částech jako Seongsu-dong, Sinsa-dong a Mangwon-dong. Nemůžeme však vynechat stanici Myeong-dong a její známé podzemní nákupní středisko, kde se doplňkům pro své zápisníky potěší zejména fanoušci k-popu.




Dakku se stalo trendem i na sociálních sítích. Mnoho influencerů na sociálních sítí sdílí své vlastní deníky. A co vy? Taky patříte mezi nadšence tohohle fenoménu?


Zdroj: koreaherald, nurihaus

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page