top of page
  • halkover

Děti - idolové

Budoucí idolové se do průmyslu dostávají ve velmi útlém věku, někteří tvrdí, že až příliš.

Věk, kdy budoucí celebrity začínají s tréninkem, je často jednociferný. Svého debutu se mohou dočkat už jako náctiletí. A to se bavíme o mezinárodním věku, nikoli o korejském.

Je to špatně?


Rozhodně se nejedná o nový fenomén. Už v dřívějších generacích se můžete setkat s debutem idolů ve velmi útlém věku. Jako příklad se často pokládá BoA (debut r. 2000, 13 let) nebo Taemin ze skupiny SHINee (debut r. 2008, 14 let). Zdá se ale, že s každou další generací těchto případů přibývá.



V době prvních generací byl debut tak mladých dětí šokující. Dnes se takový věk pro začátek kariéry začíná normalizovat, což někteří fanoušci i experti považují za problém.

Debata a obavy se zvětšily například po debutu 14leté Leeseo ve skupině IVE na konci minulého roku.


Jsou noví idolové mladší a mladší?


Průměrný věk idolů se skutečně snižuje, to ale nutně neznamená debut mladších idolů. V průmyslu vzniká více nových skupin než tomu bylo dříve. Debut nezletilých se navíc normalizuje.


Je třeba zmínit i fakt, že fanoušci, kteří se o k-pop zajímají dlouhodobě, mohou vnímat věk zkresleně. Je důležité položit si otázku: Nestárneme náhodou my?


Proč debutovat nezletilé?


Jaký mají společnosti důvod dělat idoly z tak mladých lidí? Odpověď vás nejspíš nepřekvapí - peníze.


Z dlouhodobého hlediska je výnosnější vypustit idoly „na scénu" v co nejnižším věku. Po prvním vypršení smlouvy (nejčastěji 7 let) jsou stále mladí a dají se marketingově využít pro další aktivity.


Skupinové aktivity často končí, když mají členové/členky nad 30 let. Hudebníci se dále věnují „jen" herectví nebo jiným sólovým aktivitám.


Nevhodné oblečení a sexualizace


Kritika často nesměřuje přímo na debut nezletilých, ale spíše na jejich sexualizaci a nevhodné oblékání.


Dívky mohou být nuceny nosit odhalující minisukně nebo krátké topy, které během tance odhalí ještě více, a to vše na úkor komfortu. A není to vše jen o oblečení. Provokativní choreografie a texty písní v průmyslu nejsou výjimkou.


Nedávná kontroverze nové skupiny New Jeans se týkala přímo této problematiky. Text písně „Cookie”, kterou skupina vydala, byl údajně dvojsmyslný a dal se chápat jako sexuální narážky. Kritika poukazovala na výběr písně vzhledem k nezletilým členkám skupiny - nejmladší z nich, Hyein je teprve 14 let.


Pozornost jde i směrem k publiku. Možná jste se setkali s pojmem „Lolita koncept" - tento koncept ukazuje mladé dívky jako svůdné, často se v něm vyskytují právě nezletilé dívky, dospělé slečny jsou omlazovány, aby vypadaly mladší.


Velkou část fanouškovské základny skupin s takovým typem kontentu tvoří tzv. uncle fans - dospělí muži ve věku 40-50 let.


V dnešní době se neřeší pouze problematika sexualizovaných dívek, ale i chlapců, která byla donedávna relativně ignorována.


Proč se to tedy řeší teď?


Jak bylo zmíněno dříve, v průběhu let se minimální věk idolů strmě nesnižuje. Problémem je ovšem normalizace nezletilých jako idolů. S masivním rozvojem k-pop průmyslu je potřeba počítat s nárůstem idolů a „trainees" (nováčků připravujících se na budoucí debut), a to i nezletilých, které obzvláště je třeba chránit.



Čas jít do postele!


Nezletilí idolové jsou alespoň částečně chráněni zákonem. Ten jim zakazuje například práci mezi 10. večer a 6. hodinou ráno, navíc omezuje počet odpracovaných hodin na 40 hodin týdně.


Můžete se tedy setkat s tím, že nezletilí opouštějí akce předčasně, a to i velká předávání cen jako MAMA, AAA, MMA apod.




Zdroje: Korea JoongAng Daily, The Feminist Times, Medium Magazine, Wikimedia Commons







0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page