top of page
  • bergerova106

Fenomén mužského líčení

Muži v Jižní Koreji patří k nejvíce utrácejícím za kosmetické produkty. Ptáte se proč? Standardy krásy se postávají stále více do extrémů a korejská hyperfixace na vzhled to mu jen přispívá.


Nejen ženy jsou vystaveny tomuto nátlaku též na muže se kladou stále větší nároky týkající se vzhledu. Protože se tyto vysoké standardy velmi liší od přirozeného korejského vzhledu, mnoho mužů a žen musí podstoupit plastickou chirurgii. Jižní Korea je jedinou východoasijskou zemí v top 10 zemích s nejvyšší mírou kosmetických operací.


Z hlediska západních norem, které se ještě stále potýkají s nevyřešenými genderovými problémy a přílišnou maskulinitou, působí Korejští muži zženštile. V západních zemích je opravdu neobvyklé vidět ve společnosti muže nalíčeného. Většinu času v Evropě nebo USA je muž používající make-up kategorizován jako homosexuál nebo drag queen. V posledních letech jsou nové generace součástí hnutí genderové neutrality. Mladí lidé chtějí nosit, co chtějí, a líčit se, jak chtějí, aniž by byli spojeni s nějakou sexuální orientací.


Zatímco Jižní Korea může být dnes dobrým příkladem demokratické krásy, před třemi desetiletími tomu tak nebylo, neboť nošení mužského make-upu bylo považováno za tabu a bylo důvodem k možnému uvěznění za to, že jde proti přísnému konfucianismu v zemi.


Yang Joon-il dnes již dobře známý K-pop zpěvák korejsko-amerického původu, který svým vzhledem a okázalostí šokoval korejské publikum, které na tuto extravaganci nebylo připravené. Asymetrický střih vlasů a make-up v době, kdy se stále prosazovala jiná forma maskulinity. Sám umělec tvrdí, že jeho estetika a ženské způsoby byly tak kontroverzní, že mu vláda odmítla prodloužit vízum. Nakonec se jeho kariéra rozplynula.



I když byl Yang možná příliš okázalý, jen o rok později kapela s názvem Seo Taiji and Boys změnila směr kultury mládeže. Tříčlenná kapela – ve složení Seo, Yang Hyun-suk a Lee Juno. Umělci vystupovali ve volných kalhotách s nagelovanými vlasy a stylem bad boy. Skupina byla později cenzurována za to, že je špatným příkladem pro mladé.


O čtyři roky později debutovala kapela s názvem HOT (High-Five of Teenagers). Vybral je producent jménem Lee Soo Man, který roky studoval kulturu mládeže a zkoumal mladé dívky, jaký druh idola hledají. Mladí lidé, rozčarovaní vládou a jejím drsným militaristickým zobrazením mužů, toužili po jemnějším typu mužnosti. HOT se stal velmi potřebným lékem na stále hypermaskulinní korejskou kulturu.

V roce 2003 se začala formovat druhá, více mezinárodní generace K-popových skupin. Lee Soo Man byl opět u toho, debutoval s novou pětičlennou chlapeckou kapelou TVXQ!

V zákulisí se jihokorejská vláda, která si uvědomila, že má možnost díky tomuto fenoménu vydělávat, se chtěla zapojit do akce. Vláda, kdysi kritik K-popu, začala do tohoto odvětví investovat miliony.


S vlivem K-popu se používání make-up značně rozšířilo. Dnes už uvidíte mnoho idolů s nejrůznějším make-upem. K-pop součástí jihokorejské kultury. V této zemi najdete idoly všude, v televizi, rádiu, v reklamách, na kosmetických produktech atd. Staly se skutečnými ikonami krásy většiny mladých korejských mužů.


Mnohdy si vypomáhají make-upem, kterým můžou svou pleť zesvětlit. Produkty péče o pleť jsou také velmi důležité, neboť chtějí a potřebují mít lesklou, zářivou a jemnou pokožku. To je důvod, proč Korejci tráví spoustu času rutinou péče o pleť a make-upu. Jejich cílem je vypadat dokonale, skoro jako panenka. Je běžné vidět mužské idoly, které nosí celý make-up s podkladovou bází, očními stíny a rtěnkou. Také si barvili vlasy bláznivými barvami. Tato jemná estetika se korejsky nazývá Khonminam a kombinuje slova „květina“ a „krásný muž“. Tento styl hezkého chlapce není považován za zženštilý, ale za nový pohled na to, jak muž vypadá.

V Jižní Koreji musí každý muž ve věku 20 let sloužit 2 roky v armádě. Právě zde se většina z nich začne o svou pleť více starat. Produkty korejské armády jsou extrémně škodlivé pro pokožku, vysušují ji a mohou způsobovat akné. Některé kosmetické značky se snažili o vytvoření kosmetických řad pro armádu, například značka Tony Moly vytvořila maskující krém se šetrnějším složením.



Většina mužů preferuje pro svůj každodenní život přirozený a ležérní vzhled. Základem je použití opalovacího krému SPF k ochraně pokožky před UV zářením. Poté použijí BB krém nebo polštářkový základ, aby jejich pleť vypadala bezchybně a hladce. Většina korejských mužů používá tužku k vykreslení dokonalého obočí. V jejich péči nechybí ani tónovaný balzám na rty, aby rty hydratovali a dodaly jim barvu.

Jedná se tedy o podobný make-up, jaký můžete vidět zde u herce Park Seo-joona.

Pro mnoho korejských mužů je použití make-upu způsobem, jak zlepšit svou zaměstnatelnost. Od občanské války má Korea vysoce kvalifikované a vzdělané pracovní síly. Mnoho korejských mužů a žen vystudovalo velmi dobré univerzity. Jsou velmi chytří, pracovití a disciplinovaní. To vše dělá konkurenci pro Korejce velmi vysokou. Relativně běžně zde narazit na jedince, kteří měli svou plastickou operaci nařízenou od svého nadřízeného. Většina korejských společností vyžaduje, aby kandidáti ke svému životopisu přidali obrázek. Mohou se zeptat i na výšku a někdy i na rodinné zázemí žadatelů.


S dominancí K-popu v žebříčcích se rozbíjejí předpojaté představy o tom, čím muži mohou a nemohou být. Dnes K-pop inspiroval lidi z celého světa.



Zdroje:allkpop, Yahoo, cbc.ca, tumgir, seoulbeats,sourcing-lab,creatrip,esquire

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page