top of page
  • halkover

Jak se vyznat v korejském metru?

Metro je oblíbeným dopravním prostředkem jak pro Korejce, tak pro turisty. Díky metru totiž nemusíte stát v dopravních zácpách a oproti cestování autem také ušetříte na pohonných hmotách.


Jižní Korea má síť metra v 5 městech, těmi jsou: Busan, Daegu, Gwangju, Daejeon a Oblast hlavního města Soulu (Seoul, Gyeonggi-do a Incheon). Metra v různých městech fungují velmi obdobně – liší se ale v cenách a počtu linek. Zaměříme se proto radši konkrétně na metro v Soulu.




Soulské metro


Soulské metro má devět linek. To se oproti našim třem pražským může zdát jako moc, ale když se do korejského metra podíváte, uvidíte, že to není nic složitého. Velká část dráhy se nachází nad zemí, můžete se tedy cestou kochat výhledem na okolí.


V každém vagonu, nad každými dveřmi i v každé stanici najdeme mapu metra. V té se dá snadno zorientovat – linky jsou rozděleny podle barev, na každé jsou vyznačeny stanice a vám se stačí jen po čarách dostat z jedné stanice do druhé. Změna barvy znamená přestup.




Rozhodli jste se vyrazit na cestu?


V Koreji na žádného revizora nejspíš nenarazíme, turnikety ale bez lístku nikoho nikam nepustí. Žádné ježdění na černo se nekoná!


V každé stanici narazíme na automaty ke koupi lístku. Mile překvapit může možnost výběru angličtiny (a také japonštiny, čínštiny a samozřejmě korejštiny).




Na výběr máme dva druhy lístků:


Pokud cestujete málo nejspíš budete chtít platit hotově. V tomto případě potřebujete jednorázovou jízdenku na každou vaši cestu. Do prvních 10 km jízdy zaplatíte 1350 wonů, což je přibližně 25,5 koruny. Do 50 km pak doplácíte 100 wonů (cca 2 Kč) za každých 5 km, jakmile překročíte 50 km, tak je to 100 wonů na 8 km.


Tady se dostáváme asi k hlavní změně oproti našemu metru – cena se odvíjí od ujeté vzdálenosti, ne od času stráveném v metru. – Jestli je to lepší nebo horší nechám na vás. 😉

Pokud vám na jízdence zbyly nějaké peníze, u dalšího automatu při výstupu z metra si je můžete vybrat zpět.


Pokud plánujete cestovat více, můžete si koupit kreditovou kartu „T-Money card“. Pokud máte zájem o dobíjecí kartu na kredit, musíte se přesunout k podobnému automatu, který vám vydá jak čip, tak i možnost nabít si peníze. S dobíjecí kartou se při častějším cestování dá i něco málo ušetřit, samotný čip stojí 2500 wonů (47 Kč), za 10 km s ní zaplatíte 1250 wonů (24 Kč).


S koupeným lístkem vždy míříme k turniketům se zeleným světlem – ty s červeným světlem jsou pro opačný směr. K čidlu turniketu je třeba přiložit jízdenku nebo „T-Money card“. Po zapípání se na displeji při výstupu zobrazí odečtené peníze a zůstatek a turniket vás pustí dovnitř nebo ven – záleží kam máte namířeno.



Na nástupišti


V každé stanici staví 2 metra – v každém směru jedno (stejně jako u nás). Pro výběr směru slouží zjednodušené tabule s vyznačenými stanicemi, kam daný vlak míří. Další cedule nám také ukáže, jak daleko je vlak od stanice – jak dlouho na něj musíme čekat.


Samotný vlak je kvůli bezpečnosti od nástupiště oddělený skleněnou stěnou. Rozhodně se ale nemusíme bát, že by se řidič dveřmi vagonu netrefil na dveře stěny.


Sedadla jsou po obou stranách – vždy sedíme na bok ke směru jízdy. Některá sedadla jsou vyhrazena pro těhotné, staré či nemohoucí. U nás je zvykem na tato sedadla i tak sedat, v Koreji ale většinou zůstávají prázdná, i když nikdo nemohoucí necestuje.


Pokud musíme přestoupit na jinou linku metra, stačí se držet šipek, ty nás zavedou, kam potřebujeme.


Jak si to zjednodušit?


Na to rozhodně radu máme. Mnoho Korejců používá aplikace s jízdními řády, jako jsou: „Metroid HD“, „Malang – Subway Korea“, ale nejčastěji nejspíš aplikaci „Kakaometro“.


V aplikaci najdeme mapu metra, a především možnost si cestu naplánovat! Stačí jen zadat počáteční a cílovou stanici a aplikace vám řekne vše – čas odjezdů jednotlivých vlaků, přestupy, linky metra, jak dlouho cesta zabere a rovnou i kolik za ni zaplatíme.


S takovou to bude hračka!




Závěrem


Korejské metro je vcelku o něco složitější, a hlavně plnější než u nás v Praze. Je třeba mít ale obavy z cestování? To rozhodně ne! Není snad nutno dodávat, že pokud si nevíme rady, vždy se najde někdo, kdo dokáže poradit nebo pomoct, ať už je to internet nebo náhodný kolemjdoucí.




Zdroje: Korean Unnie, culturalxplorer, theculturetrip, wikimedia.commons


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page