top of page
  • Obrázek autoraSaii

Kam v Koreji: Busan

Busan, druhé největší město hned po Seoulu. Říká se, že je San Franciscem Jižní Koreje. V dnešním článku si povíme o tomto přístavním městě, které hrálo významnou roli v dějinách Korejského poloostrova již od počátku věků. Co v tomto městě stojí za to, a co je třeba vidět a prozkoumat? Odpověď je velmi jednoduchá: všechno. Přes pláže, moderní mrakodrapy, až po tradiční buddhistické chrámy – Busan okouzlí nejednoho cestovatele svou pestrobarevnou nabídkou míst, které můžete navštívit.


1. Gwangalli beach


Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, v Busanu se nachází několik pláží, které stojí za návštěvu. Mezi ně určitě patří pláž Gwangalli, kterou nalezneme v městské části Gwangan, a lemuje ji pasáž plná kaváren a malých obchodů. Jednou ze zajímavostí této pláže je stejnojmenný most Gwangan, který paralelně s pláží protíná moře a večer svítí různými barvami. Večer se zde také nachází spousta pouličních umělců, kteří svým talentem zpříjemňují čas na pláži ať už domácímu publiku nebo turistům.





2. Haeundae beach


Pokud máte chuť navštívit pláž, která připomíná turistický resort, pak je Haeundae místo jako stvořené pro vás. Pláž Haeundae se nachází jen 6 zastávek metra od pláže Gwangalli a je považována za jednu z nejznámějších pláži Jižní Koreje. S délkou téměř 1,5 km se pláž Haeundae rozprostírá na pobřeží Busanu a nabízí nádherný výhled ať už na moře, nebo luxusní hotelový resort, který se nachází v její těsné blízkosti. Během léta se zde koná několik festivalů jako například festival stavění soch z písku nebo v srpnu Busan Sea Festival. Na závěr stačí jen dodat, že západy slunce na této pláži jsou přímo legendární.





3. Gamcheon culture village


Přesuňme se z pláže do centra města. Dalším zajímavým místem, které určitě stojí za vidění, je Gamcheon culture village. Pro některé to může být právě ten první důvod proč navštívit Busan. Toto obrovské sousedství, které se nachází v městské části Saha, bylo původně ghetto vybudováno uprchlíky Korejské války v padesátých letech minulého století. Dnes je však známé jako kulturní památka, kterou ročně navštíví několik tisíc turistů. Toto místo je také slavné pro svůj nádherný výhled a ikonickou sochu Malého prince. Pokud se s ní chcete vyfotit, musíte si vystát velmi dlouhou řadu, výsledek však dozajista stojí za to. Nachází se zde také několik mini muzeí, kaváren a obchodů se suvenýry, takže o dárky pro své blízké nebudete mít nouzi.





4. Haedong Yonggugsa


Chrám Haedong Yonggugsa je raritou mezi korejskými chrámy, jelikož je postaven přímo na mořském pobřeží (většina tamních chrámů se nachází hlavně v horách). Tento chrám byl vybudován v roce 1367 buddhistickým učitelem známým pod jménem Naong. Zrekonstruovaný byl v roce 1970, přičemž si restaurátoři dávali obrovský pozor na dodržení barevných kombinací, kterými se korejské buddhistické chrámy vyznačují. Nachází se zde jeskyně, uvnitř které je také vybudována buddhistická svatyně. Před jeskyní se nachází třípatrová pagoda se čtyřmi sochami lvů, které reprezentují štěstí, hněv, smutek a radost. Abyste se však k tomuto chrámu dostali, musíte sejít 108 kamenných schodů. Na první pohled se to zdá mnoho, nicméně výhled, který se vám naskytne, je opravdu dech beroucí.





5. Jagalchi fish market


Nedílnou součástí přístavního města Busan je dozajista Jagalchi fish market. Jak je již z názvu zřejmé, jedná se o trh, kde si můžete pochutnat na různých darech z moře. Tento trh se otevírá každé ráno v sedm, a lze jej považovat za samostatnou městskou část. Hlavní část tvoří sedmipatrová budova ve tvaru lodi, která neunikne žádnému zvídavému oku. Nachází se zde několik specializovaných restaurací, které však nenabízejí malé porce, takže doporučujeme místo navštívit s rodinou nebo skupinou přátel.





6. Songdo


Songdo je městská část, v níž se nachází stejnojmenná pláž. Je menší než již zmíněné pláže Gwangalli a Haeundae, a proto poskytuje jisté soukromí. Kromě pláže se zde však nachází také chodník nad mořem s názvem Songdo Skywalk. Tento chodník je dlouhý 365 metrů a je zkroucený do podoby draka. Končí platformou s výhledem na oceán a malý kamenný ostrov s názvem Geobukseom. Tímto však v této části nekončíme. Jednou ze známých turistických atrakcí je i Songdo Cable Car (Busan Air Cruise), lanovka, která vás dopraví do parku Amnam. Lanovka operuje ve výšce 86 m nad mořem, a tím nabízí unikátní výhled ať už na moře nebo na město.





V Busanu se nachází neskutečné množství míst, které stojí za to navštívit, ačkoliv v tomto článku zmíněno nebylo. Kdo ví, možná se k nim ještě někdy vrátíme. V dalším článku se však podíváme na jiné město na našem seznamu – tím městem bude Gwangju.


ZDROJ: visitkorea, nickkembel

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page