top of page
  • Obrázek autoraSaii

Kam v Koreji: Gwangju

Další místo na našem cestovatelském radaru je Gwangju, šesté největší město Jižní Koreje. Do roku 2005 město fungovalo jako metropole provincie Jižní Jolla, později však bylo vyhlášeno za metropolitní (speciální) město, a tudíž se stalo na provincii nezávislým. Město je také známo krvavým povstáním, které trvalo od 18. do 27. května v roce 1980, při němž podle opozičních stran přišlo o život až 2000 lidí. V dnešním článku se však podíváme na místa, které při návštěvě jižní části poloostrova nesmí chybět na vašem seznamu.


1. Gwangju National Museum


Gwangju National Museum bylo otevřeno 6. prosince 1978 a svým zevnějškem připomíná chrám. Je možné nalézt zde artefakty, které se datují až do doby bronzové, stejně je ale možné narazit na Buddhistické umění, kaligrafii a různé typy keramiky. Pokud vás zajímá umění, určitě doporučujeme toto místo navštívit.




2. May 18th National Cemetery


Toto místo vzniklo jako památník tragické události, která se odehrála před čtyřiceti lety. Po tom, co byl prezident Park Chung-hee zavražděn se situace natolik zhoršila, že lidé (hlavně studenti) vyšli do ulic a začali se dožadovat demokracie. Povstání bylo krvavě potlačeno a podle hlášení při něm přišlo o život 2000 lidí. Mezi oběti se počítají i policisté, kteří protestující propustili přes zákaz armády. Na tomto místě se stejně nachází i monument se dvěma pilíři, který symbolizuje naději a nové začátky.




3. Sajik Park


V období tří království bylo toto místo významné zejména kvůli šamanům, na což odkazuje i oltář Sajikdan, který se zde nachází. Byl renovovaný v roce 1994, 100 let po posledním rituálu. Dnes toto místo slouží zejména jako park - a my vám doporučujeme navštívit ho hlavně uprostřed dubna, kdy kvetou sakury. Kromě příjemné jarní procházky zde můžete navštívit atrakce jako například Gwangju Broadcast Station (KBS), Yangpajeong Pavilion a Palgakjeong Pavilion, které nabízí nádherný výhled na Gwangju.




4. Daein Market


Náš článek se nesmí obejít bez tradičních tržnic, které jsou již součástí korejské kultury. Takové místo se nachází i v Gwangju a nese název Daein Market. Na tomto rušném místě lze nalézt cokoli - od hraček, přes různé typy látek až po fermentované jídlo, které si Korejci velmi rádi vychutnávají. Daein Market utrpěl v roce 2008 finanční ztráty, což se však později změnilo, když se prázdné stánky a obchody změnily na malé galerie pro Gwangju Biennale.




5. Mudeungsan Jeungsimsa Temple


Pokud vám nevadí chození a turistika, pak určitě doporučujeme výstup na horu Mudeung, kde se nachází chrám se stejným názvem - Mudeungsan Jeungsimsa. Vznik tohoto chrámu se datuje do 6. století v období království Silla. Chrám utrpěl opakované škody, včetně doby japonských invazí v 16. století a Korejské války v padesátých letech minulého století. Renovace začali v 70. letech a navrátili chrámu jeho původní design.




Tímto se s vámi loučíme a těšíme se na vás v dalším pokračování naší série. Kam se vydáme příště? To zatím zůstává tajemstvím.


Zdroje: korea.net, thecrazytourist.com, visitkorea

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page