top of page
  • bergerova106

Kdo se nebojí bourat ideály?

Korea je již svými přísnými standardy týkajícími se krásy velice dobře známá. Ideály krásy se zde stávají nedílnou součástí kultury. Není tedy divu, že procento provedených plastických operací se zde drží na špičce světového žebříčku.


Normy korejského ideálu zahrnují nejen žádanou barvu kůže, ale třeba i vhodnou váhu.

Ideální vzhled ženy by měl zahrnovat malý obličej jež je tvarován do "V"; jedná se o obličej s nevýraznými čelistmi a špičatou bradou.

Nejznámějším fenoménem k-beauty je zajisté porcelánová pleť. Pleť by měla být bledá a bezchybná. Tento standard je hluboce zakořeněn v asijských kulturách celkově.

Dále je žádaný také malý, špičatý nos, neboť působí sofistikovaným dojmem.

Jihokorejky se snaží dosáhnout mladistvého ​​a nevinného vzhledu. Součástí dosažení tohoto vzhledu je mít velké oči. Označují to též jako srnčí oči. Aby dosáhly požadovaného vzhledu větších očí podstupuje každoročně velké množství Korejek plastické operace. K tomuto se též váže touha po dvojitých víčkách. Oči by měly být lemovány rovným obočím. Rty nejlépe ve tvaru srdce, skrývající krásné, zarovnané zuby.

Postava by měla být štíhlá, avšak ne příliš vyhublá. Za ideální výšku je zde považováno 162 cm a váhu kolem 42 kg. Nohy by měly být dlouhé a s mezerou mezi stehny.


Ani muži zde nejsou ušetřeni určitým normám týkajících se krásy.

V určitých bodech se ženský ideál s mužským podobají, konkrétně ve vyžadování světlé pleti, zarovnaných zubů, tvaru obličeje a dvojitých víček. Od mužů se očekává, že tvar těla budou mít spíše androgynní než příliš svalnatý. V posledních letech hraje roli i výška.


A kdo bourá tyto zaryté stereotypy ohledně krásy?


Sebevědomí dodávající plus-size modelky Kim Gee Yang, Bae Kyo-hyun, Taylor Tak či Yeom Yoon-hye. Tyto modelky podporují sebevědomí žen a snaží se jít do boje s radikálními dietami, které sklouzávají až k poruchám příjmu potravy.


Taktéž množství k-pop idolů porušuje zde nastavený obraz dokonalé krásy.


Svým kulatým obličejem toto porušuje například Jennie z Blackpink.

Kdo další neodpovídá těmto ideálům?


RM z BTS

Jeho dolíčky a snědší tón pleti, jsou považovány za nežádoucí. Dolíčky narušují dokonalý a hladký vzhled pleti.

Ale jak on sám říká: "Pokud chceš milovat ostatní, myslím, že bys měl milovat především sám sebe."


Svým opálením standardy krásy porušují další dvě velké hudební ikony, konkrétně Jessi a Hwasa. Nejedná se pouze o opálení, ale také o typ postavy, díky kterému často obě čelily kritice.

"Je lepší, když si ty standardy určíte sami. Něco, co je opravdu jako vy. Věřím, že v tom je pravá krása." - Hwasa


Hned několik členů ze skupiny Stray kids bourá ideály o korejské kráse. Nezapadají převážně svou výškou. Felixovy pihy a Changbinova ostrá čelist jsou o něco více nápadné svým bouráním zde zavedených ideálů.


Herců, hereček, modelek, modelů, k-pop idolů, kteří nesplňují požadované normy najdete mnohem více. Tyto osobnosti společnosti připomínají, že něco takového, jako jsou standardy krásy, nerozhodují o úspěchu. Pokud nezapadáme do standardů krásy, vytvořme si své vlastní.


"Nebuď nervózní, jen věř v sám sebe" - Stray kids Grow Up



Zdroje: instagram,en.wikipedia,timesofindia,zoomtventertainmen,ling-app,theworld





0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page