top of page
  • whenmoonrises

Konec a nový začátek skupiny GOT7

GOT7 (korejsky 갓세븐) je sedmičlenná skupina třetí generace K-popu, jež v lednu roku 2014 debutovala pod jednou ze tří největších zábavních společností JYP Entertainmnet. Jejími členy jsou leader JB, dále pak korejští členové Jinyoung, Youngjae a Yugyueom, Bambam, jež pochází z Thajského Bangkoku a dále také Jackson, původem z Číny a Mark, pocházející

z Ameriky. Společně těchto sedm členů až do ledna roku 2021 působilo na hudební scéně jako celek, a to hlavně pro své fanoušky I GOT7 (nebo také Ahgase).


Pojďme se dnes společně ohlédnout nejen za historií oblíbené skupiny, ale také k novinkám

a prohlášením ohledně rozhodnutí neobnovit kontrakt se svou mateřskou společností.


 

Průřez hudební kariérou skupiny GOT7

V roce 2013 JYP oznámil debut nové skupiny, kterou původně nazval „další 2PM“. V roce 2014 pak GOT7 debutovali s písní „Girls Girls Girls“ a vydáním EP, jehož úspěch následovalo další, a také první album s názvem „Identity“. Ještě téhož roku debutovali v Japonsku s velice chytlavým singlem „Around The World“ a v dalším roce, tedy 2015, podobný úspěch na japonské scéně zopakovali. Nenechali na sebe však dlouho čekat ani pro své korejské fanoušky, když v témže roce vydali další korejské EP.


Skupinu však vystřelila na pomyslný vrchol až teprve trilogie alb „Flight Log“ (Departure, Turbulence a Arrival), která skupině nejen umožnila plně rozvinout svůj potenciál, ale také definovat svou vlastní identitu v nekompromisním hudebním průmyslu. Ještě v tomtéž roce skupina vyrazila na své první světové turné „Fly Tour“, a nepochybně tak potěšila kromě korejské i celosvětovou fanouškovskou základnu.


Následné vydání sedmého a osmého EP jasně ukázalo, jak žánrově diverzní skupina GOT7 je. Dalším albem „Present: You“, jehož titulní píseň „Lullaby“ několik dní vévodila korejským hudebním žebříčkům, se dále jen potvrdil úspěch skupiny.


V dalším roce pak následoval debut sub-unit Jus2, vydání dvou EP a již v řadě třetí světová tour „Keep Spinning“, na konci roku také získali svou vůbec první Daesang cenu na čtvrtém ročníku předávání cen Asia Artist Awards.


Na začátku roku 2020 vyšlo jedenácté EP „Dye“ s titulní písní „Not By the Moon“, následované čtvrtým a posledním studiovým albem „Breath of Love: Last Piece“. Po tomto albu již GOT7 nic nevydali a 19. ledna 2021 byla oficiálně ukončena spolupráce skupiny se společností JYP Entertainment.


Vypršení smlouvy, zprávy o ukončení spolupráce, trademark

11. ledna 2021 bylo oficiálně oznámeno, že všichni členové GOT7 se rozhodli po sedmi letech neprodloužit svůj kontrakt se společností JYP Entertainment. Bylo také oznámeno, že

10. ledna skupina naposledy vystupovala společně, a to na 2021 Golden Disc Awards.


JYP se k situaci vyjádřil: „Zdraví JYP Entetrainment. Vedení společně se všemi členy GOT7 dlouze a důkladně prodiskutovalo brzké vypršení smlouvy, a výsledkem diskuze byla vzájemná dohoda o neobnovení kontraktu, doufajíce v zářné vyhlídky do budoucnosti. GOT7 pracovali tvrdě a prokázali se býti světovými idoly, kteří reprezentují K-pop již od svého debutu v roce 2014. Srdečně děkujeme GOT7, že byli součástí růstu nejen K-Popu, ale i samotné společnosti JYP, a zároveň také děkujeme všem I GOT7 a ostatním fanouškům, jež byli již od začátku motivací všem členům, a to hlavně díky své neutuchající podpoře. Náš oficiální vztah zde končí, ale JYP bude nadále podporovat budoucnost členů GOT7 a všechny jejich aktivity.“

Členové se nechali slyšet, že do budoucna plánují aktivity jako skupina, a proto je nutno zmínit, že GOT7 se nerozpadají, nýbrž ukončují spolupráci se společností. Vzhledem k tomu, že skupina opustila JYP Entertainment jako celek, společnost pravděpodobně již nadále nemá právo na vlastnictví ochranné známky GOT7. Tu by měli mít nyní členové, a proto také mají přístup ke skupinovému Twitteru, Instagramu a jiným internetovým platformám. V Korejském rejstříku o právech duševního vlastnictví byla platnost známky GOT7 prodloužena až do roku 2024; je to jejich hlavní ochranná známka pro stahovatelnou hudbu, hudební záznamy a jiná elektronická média obsahující hudbu.


Vyjádření členů


Již před oficiálním oznámením, že skupina dále nebude aktivní pod JYP Entertainment, se spekulovalo o jejich budoucnosti. To převážně díky faktu, že zakladatel společnosti JYP, Park Jin-Young přestal sledovat některé členy na jejich instagramových profilech, a následně

i profil samotné skupiny.


Po zveřejnění novinek se, nicméně, členové rozhodli již jednat za sebe. Všichni sdíleli na svém Instagramovém profilu stejnou společnou fotku s hashtagem #GOT7FOREVER. K tomu se přidali i fanouškové, a celým Twitterem a Instagramem otřásly jejich děkovné dopisy a příslib, že budou nadále podporovat své idoly bez ohledu na to, jakou cestou se vydají.


Mark byl prvním z členů, který se na svém Twitter profilu vyjádřil slovy: „Minulých sedm let byly ty nejlepší roky mého života. Nic nekončí, naopak, něco nového začíná. My všichni vám budeme nadále přinášet to nejlepší z nás až do úplného konce. #GOT7FOREVER


Jackson pak přidal ručně psaný dopis na svůj Instagramový profil, mluvíce za celou skupinu: „Ahgase, tady GOT7. Jako první chceme říci, že je nám velmi líto, že vám přinášíme takovýto dopis. Naše cesty se společností JYP, díky které jsme mohli odstartovat naší kariéru, a která s námi pevně držela až do úplného konce, se rozdělují, a doufáme v zářnou budoucnost obou stran. Členové odstartují své cesty jinými směry a s novými lidmi, kteří budou ručit za naše následující plány. Píšeme tento dopis, protože chceme být první, kdo to našim fanouškům řekne. Jsme si vědomi úzkosti a smutku, které toto rozhodnutí přineslo, a také víme, že žádná slova to nenapraví, ale je tu jedna věc, kterou jsme si jisti. Chceme i nadále tvořit muziku pro Ahgase. Budeme nadále tvořit a sdílet to s vámi, a také spolu chceme trávit čas! Spíše, než zanechat vzpomínky na Ahgase, kteří nás dříve podporovali i přes naše chyby, chceme s těmito vzpomínkami vykročit vpřed a ponechat je realitou. Všech sedm z nás s vámi bude sdílet, jak rosteme a tvoříme. S láskou, GOT7.“


Budoucnost členů

Členové dlouho neotáleli a několik z nich už se rozhodlo, kam jejich nové cesty povedou. Markova míří zpět do Los Angeles, kde se narodil – chce se vrátit za svou rodinou a věnovat se svému YouTube kanálu, a zároveň i sólo kariéře. V kontaktu je údajně s několika různými společnostmi a dokonce přemýšlí nad založením své vlastní.


Jackson má za sebou velice úspěšný debut v Číně, jeho domovské zemi. V roce 2017 debutoval s písní Papillon a během několika následujících let si v Číně založil vlastní studio se svým týmem „Team Wang“. Jackson se rozhodl zaměřit primárně na mezinárodní a čínský hudební trh, nicméně po několika diskuzích společně se Sublime Artist Agency podepsal exkluzivní smlouvu o spolupráci těchto dvou společností. Jackson se také již druhým rokem věnuje navrhování oděvů značky Team Wang Design.

Nedaleko sáhnul po příležitosti i vokalista skupiny Youngjae. Byl prvním členem, jež oznámil podpis nového kontraktu, a to se společní Sublime Artist Agency. On, i Jackson se prokázali jako spolehliví a samostatní umělci s již rozjetou sólovou dráhou. Youngjae by měl také brzy zazářit v novém seriálu z dílny Netflixu, a to v seriálu „So Not Worth It“.


O nejmladším členovi, Yugyeomovi, již před oficiálním ukončením kontraktu s JYP, internetem proplouvaly spekulace, že si pomýšlí na smlouvu s hip-hop společností AOMG, založenou bývalým svěřencem JYP Jay Parkem. Ani jedna strana se k tomuto zatím nevyjádřila, dle SPO TV News však byla smlouva již podepsána.


Jinyoung, nadaný zpěvák a také herec, údajně diskutuje o smlouvě se společní BH Entertainment. Tato společnost zaštiťuje primárně herce a Jinyoung, přestože měl v seznamu více různých společností, podle všeho nejvíce tíhne právě k této. Jinyoung se objevil v řadě dramat a nejednoho fanouška překvapil svými hereckými schopnostmi. Přestože, stejně jako u nejmladšího člena, ani jedna strana zatím nepodala žádné oficiální prohlášení, všichni jsou si jisti, že pro společnost BH bude Jinyoung skutečným přínosem.


Další dva členové zatím nechávají své fanoušky tápat, přestože internetem se pronáší, že BamBam plánuje rozdělit své aktivity mezi Thajsko a Koreu, kde by mohl podepsat smlouvu se společností MakeUs Entertainment, přestože v kontaktu je, stejně jako Mark, s více. Ve hře je také podobná myšlenka založit si společnost vlastní. O leaderovi skupiny se zatím ví jen to, že byl kontaktován dvěmi velkými společnosti. Jestli se s nimi potkal, či jestli má nějakou v hledáčku zatím není jisté.

 

Ať už cesty členů vedou kamkoliv, věrní Ahgase budou své idoly jistojistě následovat. Po celých sedm let skupina přinášela skvělou muziku, skvělou show a zapsala se do srdcí spoustě lidí po celém světě. Náš tým přeje skupině GOT7 do budoucna jen to nejlepší a spoustu nových příležitostí. Těšíme se, jaké novinky nám členové přinesou – ať už jako GOT7, nebo jednotlivě!

A co vy, jste zvědaví? Nezapomeňte si připomenou největší hity, které GOT7 vydali a oslavte tak novou životní etapu jejich členů!


 

zdroje: channel-korea.com; bollywoodhungama.com; scmp.com; twitter.com; pinkvilla.com; bandwagon.com; cheatsheet.com; republicworld.com; rollingstoneindia.com

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page