top of page
  • halkover

Korea a náboženství

Náboženství je jednou z nejdůležitějších definicí národa, má vliv nejen na mentalitu obyvatelstva, ale i celé země. Ale jaké náboženství se nám vybaví ve spojení s Koreou?


Korea, stejně jako mnoho jiných zemí, prošla dlouhým historickým vývojem se spoustou zvratů. Právě to je příčinou dnešní sestavy korejských náboženství a filozofických směrů.


Buddhismus

Buddhismus původně pochází z Indie, na Korejský poloostrov se dostal přes Čínu stejně jako mnoho jiných kulturních prvků. Jako první buddhismus přijalo království Kogurjo (jedno ze Tří království – Samguk) ve 4. století, později i ostatní království.


Úpadek buddhismu přišel s nástupem éry Čoson. Buddhisté byli vyhnáni do hor a většina chrámů byla zničena – to je důvod, proč se dnes většina chrámů vyskytuje právě v horách. Tyto "zastrčené" chrámy jsou dnes velmi atraktivní pro turisty, jak místní, tak i zahraniční.

Dnes buddhismus v Jižní Koreji zažívá vzestup – zájem o duchovní hodnoty roste, mnoho lidí se proto k buddhismu obrací.



Konfucianismus

Konfucianismus je filozofický směr, jehož hlavními myšlenkami a zásadami je etika, vážnost a úcta ke starším, věrnost a oddanost rodině a přátelům, spravedlnost, vzdělání. V některých myšlenkách je velmi podobný humanismu. Původ konfucianismu nalezneme v Číně v 6.–5. století před naším letopočtem. Jeho "stvořitelem" byl čínský filozof Konfucius.


Do Koreje se konfucianismus dostal za vlády dynastie Čoson, vládnoucí v letech 1392–1910, a stal se státním náboženstvím; nahradil buddhismus. Jelikož konec vlády čosonské dynastie nesahá příliš daleko do minulosti, není divu, že směr myšlení se zachoval. Dnes je proto konfucianismus velmi zakořeněný a pro Korejce důležitý.

Myšlenky konfucianismu se výrazně odráží v korejské společnosti. Úcta ke starším se projevuje nejen v chování, ale také v jazyce (speciální slova, koncovky podle vyjadřované úcty). Rodina je na prvním místě, proto i při výběru partnera mají hlavní slovo často rodiče, páry se snaží udržet rodovou linii (což také souvisí s nepříliš pozitivními názory na LGBTQ+ komunitu), lidé se snaží být okázalí a skromní, ženy nenosí odvážné oblečení. Honba za vzděláním dnešních Korejců má původ v tomtéž myšlenkovém směru.



Křesťanství

Křesťanství je nám velmi blízké a známé po tisíce let. Korea se s křesťanstvím seznámila až na konci 18. století, zejména katolictví se v zemi rozšířilo velmi rychle – až tak, že bylo potlačováno korejskou vládou jako hrozba. Znovu se pak objevilo v 80. letech 19. století s příchodem amerických protestantských misionářů.


Dnes je v Koreji křesťanství jedním z hlavních náboženství, přestože tam nemá tak dlouhou historii. To ale zároveň přináší jeho originalitu a moderní pojetí. Historické budovy kostelů, chrámů a kaplí, které známe u nás, v Koreji nahradily často velmi moderní domy či části některých stavebních komplexů. I pro mě bylo jedním z největších překvapení vidět kostel se svítícím neonovým křížem na střeše – a že jich tam bylo!



Šamanismus

Šamanismus byl součástí korejské kultury od nepaměti, je velmi důležitý pro historický vývoj Koreje. Spočívá v komunikaci s duchy prostřednictvím šamanek a různých rituálů. Tyto rituály často obnášejí tanec a bubnování.


Předpokládá se, že v šamanismus věří o mnoho více Korejců, než se k němu skutečně hlásí. V Koreji se údajně vyskytuje přes 300 000 šamanek a šamanů, kteří jsou stejně populární, jako různé talismany a amulety. V Severní Koreji je jeho popularita větší než na jihu. Podle šamanismu, když někdo trpí, stojí za tím buď nespokojenost duchů jeho předků nebo jeho určený osud. Šamanské rituály jsou dnes často spojeny například s úmrtími nebo léčbou.



Ateismus

Korea (Severní i Jižní), stejně jako Česká republika, stojí na žebříčku nejvíce ateistických zemí světa. Je tak nejspíše dáno právě kvůli náboženským změnám. Mnoho lidí v něco věří, ale ne oficiálně. Mnoho lidí uznávající například konfuciánské hodnoty jsou ateisté, protože konfucianismus není náboženství, ale "jen" myšlenkový směr. Zejména v mladé generaci je pak nevíra důsledkem přirozeného skepticismu.


A jak to tedy s Koreou vypadá?


V Koreji se mísí několik náboženství, každé z nich má svoje zastoupení a tradice.


Kdybychom se chtěli podívat na procentuální zastoupení, k roku 2015 to bylo přibližně:


56 % ateistů, 19,7 % protestantů, 8 % katolíků, 15,5 % buddhistů a zbylých 0,8 % by tvořila jiná náboženství. Je ale jasné, že tato čísla nemůžou být nikdy zcela přesná, jelikož se jednotlivá náboženství mezi sebou mohou také mísit.




Zdroje: statista, aljazeera, koreasociety, korea, Dějiny Koreje, V Koreji se Korejcům nevyhneme


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page