top of page
  • Obrázek autoraMonnica

KOREJSKÝ JAZYK



Vývoj korejského jazyka


Vývoj korejštiny bychom mohli rozdělit do čtyř fází: Starověká, Středověká (do 19. století), raná moderní (od konce 19. století do začátku 20. století) a moderní (od roku 1945).


Korejská abeceda vznikla roku 1443. Zasloužil se o to král Sedžong Veliký, který sestavil fonetickou abecedu s celkem 24 hláskami. Po vynálezu Hangulu celý proces a vize samostatného korejského jazyka nabrali na obrátkách. Akademici však tento úkol museli zvládnout skrz čínštinu, proto můžeme v korejštině najít mnoho slov, pocházejících právě z čínštiny. Více jak 50% tvoří čínská slova, a to převážně terminologie a speciální výrazy. S původními čínskými slovy se můžeme setkat ale i při počítání. Korejština má totiž rovnou dva početní systémy a to: tradiční korejský a sino-korejský (čínský systém).



KRÁL SEDŽONG VELIKÝ


Byl v pořadí čtvrtým panovníkem za dynastie království Čoson, kde vládl v letech 1418-1450.

Než vznikl Hangul, neměla korejština vlastní písmo, a tak se lidé, zvláště učenci, museli vyjadřovat pomocí složitého systému čínštiny. Král Sedžong si tyto problémy uvědomoval a chtěl ulehčit svým poddaným. Proto se zasadil o vznik Hangulu, jednoduché abecedy, kterou bylo snadné se naučit, i používat.



Jako významnou osobu historie ho můžeme spatřit i na dnešních korejských bankovkách.



Korejská abeceda má dokonce i svůj významný den, a to tzv. Den Hangulu,

který připadá na 9. října v Jižní Koreji a na 15. ledna v Severní Koreji.



Dialekty


Korejština má celkem 7 oficiálních dialektů. Mezi standardní se řadí mluva v Soulu, Severní Korea poté odkazuje na standard města Pyongyang. Nejzajímavější je bezpochyby dialekt ostrova Jeju, obsahuje totiž prvky archaické korejštiny z 15. století.










Zdvořilost

Nebyla by to korejština, kdyby neměla různé zdvořilostní stupně. Tento asijský jazyk se může pyšnit rovnou sedmi zdvořilostními stupni. Proto, když se setkáte s Korejci, neměla by vás překvapit otázka: „Kolik je vám let?“ Pokud jste mladší, než druhá osoba, bude s vámi mluvit mluvou nezdvořilou. Pokud jste starší, bude vás respektovat a mluvit s vámi zdvořile, jestliže nejste blízcí kamarádi, ti totiž mohou mluvit každodenní běžnou korejštinou.


*Nejzdvořilejší typ korejštiny používali lidé k oslovení královen či králů, můžete se s ní setkat i v dnešních historických korejských dramatech. V běžném životě ji ale prakticky nepoužijete.


Stejně tak jako mnoho jazyků, i korejština si propůjčila cizí slova např. z angličtiny, které se používají spíše mezi mladšími generacemi - tato slova můžeme znát také jako tzv. KONGLISH


핸드폰 → hand phone → mobilní telefon

아파트→ apartment → apartmán/byt

에어컨 → air conditioner → klimatizace

아이디 → ID → ID

택시 → taxi → taxi

...



Ačkoliv je korejština jazyk velmi komplikovaný, určitě stojí za to se ji naučit!



Zdroje: inspiremekorea

Obrázky: babbeltower

openendedsocialstudies





0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page