top of page
  • taraliaa

Korejská klasická hudba

Všichni víme a známe korejskou moderní popovou hudbu, neboli k-pop. Ale věděli jste o tom, že Jižní Korea má i velmi významnou a skvělou klasickou hudbu? Ať už jde o operní pěvce či pěvkyně, houslisty, klavíristy. Korea má rozhodně co nabídnout.


V tomto článku bych vám ráda ukázala některé z představitelů, kteří jsou špičkou v této zemi a získali ne málo významných ocenění.


První, koho bych vám ráda představila, je padesáti-osmi letá operní zpěvačka, sopráno a dvojnásobná výherkyně ceny Grammy Sumi Jo, která vystoupila v roce 2017 u i nás v Pražském Rudolfínu. Převedla zde jednu z nejnáročnějších koloraturních árií 20. století, a tím je árie Zerbinetta z opery Ariadna na Naxu. Tato operní pěvkyně vydala přes padesát nahrávek a je jednou z nejprodávanějších pěvkyní klasické hudby na světě. Navštívila téměř každou operní scénu a je velmi žádanou.



Řekneme si něco i o jejím životě. Je narozená v v roce, měsíci i hodině Tygre, tudíž sama sebe nazývá trojnásobným Tygrem a proto je její život takto bouřlivý.

Její matka je údajně amatérská zpěvačka a pianistka, která kvůli politické situaci nemohla hudbu studovat dál, tudíž přenesla svůj sen na Sumi. Ve věku čtyř let byla zapsána do kurzu piána a v šesti letech na kurz zpěvu. Její matka byla opravdu přísná, zamykala ji, aby nechodila ven a studovala hudbu. Údajně se učila o hudbě a zpěvu až osm hodin denně. V roce 1976 nastoupila na uměleckou školu Sunhwa a později s nejlepším skore se dostala na Soulskou národní univerzitu, kde studovala do roku 1983.



Co se týká jejího operního debutu, začala rolí Sussany ve Figarově svatbě v Soulské opeře. roku 1983 ukončila studium na Soulské národní univerzite a přešla na konzervatoř Santa Cecilia v Římě, kterou ukončila v roce 1985. Pak byl už její život jenom o zpěvu a operních koncertech a zasloužené slávě, kterou si tak tvrdě vypracovala. Na instagramu označuje svůj hlas jako "Voice of Heaven".


Další významným sopránem je operní zpěvačka Park "Hera" Hyesang, která momentálně žije v New Yorku a je poměrně mladší než Sumi. Vystudovala Julliard School s uměleckým diplomem v oboru operní vědy, následně i magisterský titul. Poté se stala členem prestižního programu rozvoje umělců Lindemann Young Artist. Za jejím jemným hlasem je údajně něco více a snaží se tak čelit rasismu a diskriminaci.



Její průlom nastal v roce 2015, kdy vyhrála soutěž Operalia Plácida Dominga, v roce 2016 poté získala cenu v mezinárodní soutěži Nadace Gerdy Lissnerové a v roce 2018 získala prestižní cenu Hildegard Behrens Foundation.

A jako poslední bych vám ráda představila významnou klasickou houslistku, jejíž jméno je Kim Bomsori, která je mezinárodně uznávaná a v současné době koncertuje po celém světě. V červnu koncertovala po Koreji.


Jako houslistka získala ceny na deseti mezinárodních soutěžích. Hrála i pro významné společnosti jako jsou Deutsche Grammophon nebo Warner Classics. Narodila se v Daegu a na housla začala hrát ve svých pěti letech. Po přestěhování do Soulu studovala na Yewon Arts School a titul získala na Soulské mezinárodní univerzitě. Hraje jako solistka, i jako součást orchestrů. Také vystoupila na řadě festivalech klasické hudby.

Co bych dodala na závěr je, že tyto tři úžasné ženy rozhodně stojí za poslechnutí, dát jím šanci, i když jde o klasiku, nebo navštívení aspoň jednoho z jejich koncertů. Každá z nich je výjimečná, ať už jde o hlas, nebo jejich schopnosti v hudebních nástrojích.









0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page