top of page
  • Obrázek autoraMissy Sandy

Korejské pověry


Pověry v Koreji mají kořeny v šamanizmu, jsou také velmi zajímavé a pro naší kulturu nezvyklé. V moderní společnosti spoléhání se na pověry už není tak běžné, protože se klade větší důraz na racionalitu. Výsledkem je, že lidé většinou pověrčivé chování spíše kritizují. Ať už jim věříte nebo ne, je to dobrý způsob jak se blíže seznámit s korejskou kulturou.



Stěhování v určitých dnech přináší smůlu


Pověrčiví Korejci věří, že pokud se stěhujete v určitých dnech v měsíci, může vám to přinést smůlu. Důvod je ten, že vás zlí duchové následují na vaše nové místo. Podle folklóru bude duchům zabráněno zamířit do nebes, pokud je v určitých dnech zablokujete svými stěhovacími aktivitami.


Naštěstí existuje kalendář, který vám pomůže vybrat správná data pro přesun. Název kalendáře je “손없는날 달력” (soneomneunnal dallyeok).


Pozor na větráky!


Smrt ve spánku kvůli aktivnímu větráku se může zdát několika lidem jako málo pravděpodobná záležitost, obyvatelé Jižní Koreje to však neberou na lehkou váhu.


Obavy z elektrických větráků sahají až do roku 1927, kdy byl v národních novinách vydán článek o tom, že nová technologie přichází se zdravotními riziky, jako je nevolnost, ochrnutí obličeje a dokonce i zadušení - teorie byla, že cirkulace zastaralého vzduchu ventilátoru způsobuje, že se jeho uživatel udusí vlastním oxidem uhličitým.


Ne vždycky jsou ale větráky špatné. Pověra říká, že pokud si necháte otevřené okna nebo dveře, budete v pohodě.


Korejská fráze pro „smrt větrákem“ je 선풍기사망설 (seonpunggisamangseol).



Nepište jména červeným inkoustem


V minulosti byl červený inkoust používán k zápisu jmen zesnulých do rodinného rejstříku. Pokud jste tedy prý napsali něčí jméno červeně, přáli jste si, aby dotyčný člověk zemřel.


Dnes už to tak samozřejmě není, přesto ale mnoho Korejců psaní jmen červeným inkoustem považuje za velmi hrubé.



Čtyřka je nešťastné číslo


Tato pověra pochází z Číny, kde slovo „čtyři“ zní podobně jako slovo „smrt“. Mnoho výtahů proto používá písmeno „F“ místo čísla „4“, které představuje čtvrté patro. Tyto výtahy jsou podobné některým americkým, které přeskakují třinácté patro a z dvanáctého jezdí přímo do čtrnáctého.


Prasata přináší štěstí


V mnoha zemích jsou prasata často považována za špinavá zvířata, v Koreji ale představují úrodnost a bohatství. Pokud tedy věříte této pověře a bude se vám o prasatech zdát, je možné že se v budoucnu stanete bohatými.






Pískání v noci vyvolá duchy!


Zatímco hvízdání je často spojováno s pocity štěstí, v Jižní Koreji to není považováno za dobrý nápad - alespoň po té, co zapadne slunce. Již dlouho se totiž věří, že pískání v noci může přivolat duchy, démony a další neobvyklá stvoření.


Trochu méně děsivá verze pověry je, že se místo duchů objeví hadi.


Boty jsou špatný dárek


Kromě toho, že je vždy obtížné vybrat správnou velikost, boty jako dárek je v Koreji jedno velké NE. Pověra říká, že pokud obdaříte svého milého párem bot, s největší pravděpodobností vám v nich uteče.


Pro nefungující páry by to ale mohl být dobrý způsob, jak něco jemně naznačit. ;)


Nedávejte zrcadlo před dveře!


Zrcadla jsou základem pro řadu pověr po celém světě. Zatímco Evropané a Američané dávají pozor, aby je nerozbili, Korejci je nedávají přímo před dveře, protože to prý „odvrátí štěstí od vstupu“.


Mytí vlasů smyje štěstí


Novoroční den je vždy ideální příležitostí pro nový začátek. Obyvatelé Jižní Koreje si proto často v tento den neumývají vlasy, protože věří, že si smyjí štěstí. Stejně tak studenti si neumývají vlasy před zkouškou, aby „nesmyli“ všechny znalosti, které získali studiem.












0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page