top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Korejský tradiční alkohol

Korea má mnoho tradičních věcí, které se snaží zachovat. Někdy jsou ale tyto tradice přetvořeny v něco nové, i když základ a receptura zůstává stejná. V dnešním článku se zaměříme na typy korejského alkoholu, od těch tradičních až po jejich variace a příchutě.

Většina tradičních korejských nápojů jsou rýžová vína, fermentovaná pomocí kvasinek. Mezi ty hlavní se řadí právě rýžová vína, mléčná vína, destilované likéry, ovocná vína, květinová vína a vína, které se používají v medicíně.


Makgeolli

Mezi všemi korejskými nápoji má makgeolli nejdelší historii. Vyrábí se smícháním vařené lepkavé rýže nebo pšenice s nurukem (kvasinky, které začínají proces fermentace) a vodou, poté se směs nechá fermentovat až získá mléčnou barvu. Obsah alkoholu se pohybuje podle doby fermentace a ředění okolo 6–13%. Z tradičního makgeolli se vyvinuly různé příchutě, jen si najít tu svou oblíbenou.



Soju

Nejpopulárnější druh korejského alkoholu nejen v Koreji. Nejběžnějším typem je zředěné soju, které se vyrábí ve velké distribuci smícháním vody s lihovinami, což je proces odlišný od tradiční metody. Zatímco všechny mají stejný základ, tak soju vyráběné lokálně, se obecně vyrábí tradiční metodou destilace a je tak považováno za vysoce kvalitní produkt. Díky své příjemné chuti se hodí ke všem jídlům.


Druhy soju

Výrobci soju nabízejí také rozmanitou škálu příchutí tohoto nápoje. Mezi nejběžnější patří originální soju bez příchutě, borůvkové, grepfruitové, hroznové a broskvové. Mezi ty originálnější poté patří jahodové, švestkové, melounové, višňové a dokonce i jogurtové, medové, zázvorové a určitě bychom našli více takovýchto bláznivých chutí.



Dansul

Pro nás je tento alkoholický nápoj spíše znám pod názvem shikhye (sikhye) nebo gamju. Vzniká opět vařením a fermentováním rýže. Někdy bývá označován jako nealkoholický nápoj, ačkoliv přeci jen trochu alkoholu obsahuje právě díky fermentaci. Je sladký a často se podává i se samotnými rýžovými zrnky či piniovými oříšky.


Cheongju

Cheongju je typ korejského rýžového vína, které se vyrábí z fermentované rýže. Poté je tekutina filtrovaná do té doby, než vznikne čirý nápoj s jemně sladkou chutí (doslova cheong kor. 청 - ‚čistý‘, ju kor. 주 - ‚alkoholický nápoj‘). Běžně se používá na vaření, do různých marinád a omáček.


Moju

Posledním nápojem ve výběru je tzv. moju. Jedná se o hustý korejský nápoj s poměrně malým množstvím alkoholu. Moju se vyrábí na bázi makgeolli, z fermentované rýže, v tomto případě je ale obvykle vařená s různým kořením jako je skořice, zázvor, jujube, ginseng nebo lékořice. Ačkoliv se moju podává tradičně jako chlazený nápoj, lze ho konzumovat i ohřátý. Moju je považováno i za skvělý „vyprošťovák“ po perné noci. Moju je velmi často spojováno s městem Jeonju jako jeho lokální nápoj.




zdroje: tasteatlas.com

inspiremekorea


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page