top of page
  • lucythebutton

Kpop skupiny bez korejských členů?

Na přítomnosti ne-korejských členů v kpop skupinách není nic neobvyklého. Vždyť nejmladší členka legendární skupiny Blackpink Lalisa Manoban je původem z Thajska, stejně, jako její kamarád z dětství Kunpimook Bhuwakul, který vystupuje pod jménem Bambam ve skupině Got7. Příkladů je samozřejmě mnohem víc, ale tomuto tématu se tento článek věnovat nebude.

Místo toho bychom rádi otevřeli téma, které je v kpop světě považováno za kontroverzní, a možná proto se o něm příliš nemluví. Jedná se o téma kpop skupin, které zcela postrádají korejské členy.


Vůbec prvním počinem tohoto typu byla čtyř-členná chlapecká skupina EXP Edition, která v Koreji oficiálně debutovala v roce 2017. Za jejím vznikem stojí původem Korejka Bora Kim, která se o kpop a jeho pravou podstatu aktivně zajímala během svého studia na prestižní Kolumbijské univerzitě. A právě na americké půdě se tato netypická skupina zrodila. Její členové nemají (až na jednu výjimku) žádné korejské, ba ani asijské kořeny, a většina z nich před vstupem do skupiny kpop ani neposlouchala.


Jedním z typických rysů kpop skupin je délka a náročnost tréninků, které vedou k debutu. Většina kpop idols trénuje na svůj budoucí post několik let, členové EXP Edition na to měli pouze několik měsíců, přičemž měli svou cestu stíženou jazykovou i kulturní bariérou. Po neúspěšném debutu z americké půdy se celá skupina přesunula do samotné Koreji, kde oficiálně debutovali 17. dubna 2017 s písničkou Feel Like This, se kterou vystupovali i v populárních pořadech, jako například Show Champion nebo The Show, začlenili se tak poměrně přirozeně do klasického koloběhu takzvaných "promotions" a počínali si jako skutečná kpop skupina.


I přesto, že jejich tvůrkyně je jako součást kpopu považuje, se tato skupina však setkala s velkým množstvím nepříznivých poznámek, které vedly dokonce k výhrůžkám smrtí. Kluci se přes to ovšem přenesli a jsou aktivní dodnes.


Druhou kpop skupinou složenou pouze z ne-korejských členů je skupina WayV, která byla "vypuštěna" v roce 2019 korejskou společností SM Entertainment jakožto sub-unit korejské skupiny NCT. Tato pod-skupina se skládá ze sedmi ryze čínských členů, avšak tolik nepříznivých komentářů jako u jejich amerických předchůdců se jim nedostalo, pravděpodobně proto, že jsou stálou součástí skupiny, o jejíž příslušnosti ke kpopu se dá pochybovat jen těžko.


Třetici netradičních kpop skupin uzavírá pro změnu dívčí skupina, která pochází z dílny JYP Entertainment, další známé kpop společnosti. Všechny členky skupiny NiziU jsou původem z Japonska a jejich sdružení vzniklo prostřednictvím reality show, při které JYP spolupracoval s japonskou společností Sony Music Entertainment Japan. Zatímco jejich oficiální debut se teprve blíží (je naplánován na 2. prosince tohoto roku), členky již stihly vydat skladbu Make You Happy - jelikož je však nazpívaná v japonštině, mnohým posluchačům jistě unikl fakt, že tato skupina bude prezentována jako skupina kpopová.



Proč je tedy téma kpop skupin bez korejských členů tak kontroverzní? Podle profesora kulturní antropologie na George Mason Univerzity Korea, Lee Gyu-taga je averze vůči tomuto počinu způsobena tím, že je vnímán jako ohrožení korejské hudby a kultury, a také strachem, že tyto skupiny nabydou větší popularity, než skupiny, ve kterých se nachází alespoň jeden korejský člen. Dalším argumentem také bývá krádež kreativity, která je na kpopu tolik obdivována. V rámci tohoto tvrzení však Lee připomíná, že korejská popová hudba jako taková v sobě mísí i americké nebo japonské vlivy, nejedná se tedy ani tak o striktně korejský počin.


Profesor komunikace na Kalifornské univerzitě, Patty Ahn, který se korejské popové kultuře věnuje vysvětluje, proč se tento koncept nezamlouvá místním afro-americkým fanouškům:

"Jejich zájem o hudbu je časem přivedl i ke studiu korejského jazyka a ke sledování korejských pořadů. Pokud se tedy zamyslí nad tím, že by byl korejský aspekt z kpopu jakýmsi způsobem odebrán, cítí se kvůli tomu zmateně a nejistě."


Co tedy definuje kpop? Země vzniku, lidé, kteří za vznikem kpop skupin stojí, nebo samotní členové a jejich národnost? Podle profesora Leeho už by dnes kpop neměl být definován jako hudba tvořena korejskými členy nebo společnostmi, nýbrž na základě jeho "stylu" a toho, co unikátního přináší na hudební trh.


Souhlasíte?


Zdroje: koreatimes, bbc news

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page