top of page
  • halkover

Lotte

Jižní Korea patří k nejvyspělejším zemím světa. Patří mezi tzv. Asijské tygry, skupinu států, jejichž ekonomika během konce minulého století bleskově vyletěla. Současně Jižní Koreji patří 10. místo v žebříčku nejvyššího HDP.


Pokud se pojedete podívat do Jižní Koreji a rozhodnete se vyrazit do města, zcela jistě narazíte na název Lotte (롯데). Během pobytu v Koreji získala firma Lotte asi polovinu všech mých výdajů za jídlo (druhou získaly všechny možné skvělé restaurace). Vy jste se ale možná s názvem „Lotte“ setkali úplně jinde. Možná elektronika? Nebo nějaké banky? Jedno je jisté – na Lotte narazíte na každém rohu.


Co je Lotte?


Úvod do ekonomiky nebyl zcela bezdůvodný. Lotte je původně japonský konglomerát (firma pohybující se ve více průmyslových odvětvích), který ale silně působí také v Číně, Thajsku, Vietnamu, Indii, Indonésii, Malajsii, Myanmaru, Rusku, Velké Británii, a také právě v Jižní Koreji.


Takové konglomeráty se v Koreji nazývají ,,čebol“ (재벌). A Lotte je 5. největším čebolem Jižní Koreje.


Společnost Lotte založil v roce 1948 Shin Kyuk-ho v Tokiu se záměrem výroby žvýkaček. Později, roku 1967, firmu expandoval do své rodné země pod jménem Lotte Confectionery. Jméno Lotte je inspirováno Charlotte, postavou z knihy Utrpení mladého Werthera od Wolfganga von Goetheho.


Jak bylo již naznačeno, Lotte se zabývá různými odvětvími – potravinářstvím a výrobou nápojů, výrobou elektroniky, petrochemií, stavebnictvím, finančnictvím, hotelnictvím, ale angažuje se také v zábavním průmyslu a ve sportu.


Pojďme se na to podívat jedno po druhém.


Lotteria


Jako první se podíváme do potravinářství.


Lotte provozuje svůj vlastní fast-food zvaný „Lotteria“. Jak vzhledem, tak i nabídkou připomíná světoznámé franšízy McDonald’s, KFC nebo Burger King. Jejich nabídka vypadá jako kombinace těchto fast-food restaurací. Lotteria nabízí různé variace hamburgerů i smaženého kuřete, samozřejmě také různé přílohy, limonády, deserty a podobně. Pro nás to není nic neznámého – jedná se o naprosto standardní fast-food, na který ale v Koreji narazíte spíše než na McDonald’s nebo KFC.



Lotte Mart


Další nedílnou součástí potravinářství jsou prodejny Lotte Mart. Jsou to prodejny nabízející především potraviny a nápoje, ale samozřejmě i různé jiné produkty jako je kosmetika, oblečení apod. Lotte Mart bychom mohli přirovnat například k řetězcům Kaufland nebo Tesco a jiným u nás známým obchodům.


Obvykle jsou Lotte Marty velmi rozlehlé, často se nachází v obchodních centrech, která celá patří Lotte. Tam pak pod jednou střechou obvykle naleznete i různé restaurace, obchody s oblečením, drogerie a mnoho dalších věcí.


V prodejnách Lotte Mart naleznete jak mezinárodní produkty, tak i tradiční korejské výrobky.




Lotte Duty-Free


Pokud cestujete letadlem, s obchody Duty Free jste se jistě na letišti už setkali. V Koreji mnoho těchto bezcelních obchůdků náleží právě společnosti Lotte.


Charlotte


Přesuneme se do zábavního průmyslu. Pod jménem „Charlotte“ se v Koreji skrývají divadla a kina.


Divadla nebo kina sice nepatří mezi hlavní turistické atrakce už jen kvůli jazykové bariéře, ale není sebemenší důvod se neseznámit s krásnými divadly a desítkami kin, na která můžete narazit, a která jsou oblíbenou zábavou mnoha Korejců.


Lotte World


Lotte World je pro nadšence Koreji asi stejně vzrušující, jako je pro jiné Disneyland nebo Legoland. Obrovský zábavní park v Soulu je otevřen od roku 1989 a je velmi oblíbenou zastávkou milionů lidí – jak turistů, tak i místních.


Skládá se z vnitřního komplexu, který je největším vnitřním zábavním parkem na světě, a z vnější části obklopené vodou nazývané „Magic Island“ (Magický ostrov). Celý park má plochu téměř 130 tisíc m² a nachází se v něm více než 40 různých atrakcí.



Lotte Giants


Naší další zastávkou je sport – konkrétně tým Lotte Giants.


Lotte Giants je profesionální baseballový tým sídlící v Busanu (Busan Sajik Baseball Stadium). Lotte je také vlastníkem baseballového týmu Chiba Lotte Marines. Ve sportu – hlavně tedy v baseballu skutečně válí. Není se čemu divit, když baseball je spolu s fotbalem jedním z nejoblíbenějších sportů mezi Korejci.


Lotte Hotels


Jistě na své cestě narazíte na Lotte hotely. Obvykle se jedná o obrovské honosné budovy – často dokonce mrakodrapy – sloužící jako luxusní hotely. Pod Lotte Hotels spadají také jejich resorty (Lotte Resort), Lotte City Hotels, L7 a Signiel.


Pobočky se nachází po celé Jižní Koreji, především ve větších městech. Nejznámější z nich je nejspíš Lotte World Tower 123 v Soulu, která má 123 pater a se svými 555,7 metry je 6. nejvyšší budovou na světě.



Dalšími důležitými dceřinými společnostmi jsou například Lotte Card zabývající se výrobou kreditních karet, Lotte Capital – finanční firma nebo Lotte rent-a-car, která – jak název napovídá – vypůjčuje automobily. Lotte má také firmy přímo vyrábějící potraviny, firmy ve stavebnictví, chemickém průmyslu a mnoha dalších odvětvích, s těmi se ale v běžném životě tak často nesetkáte.




Zdroje: Lotte, Forbes, wikimedia.commons, CNN Business

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page