top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Memorial day

Memorial day (neboli Den padlých za svobodu) je svátek v Jižní Koreji, který se slaví 6. června každým rokem. Tato událost připomíná muže i ženy, kteří položili životy nejen v Korejské válce, ale také v jiných významných bojích za Korejskou republiku.


V tento den se na Národním hřbitově v Soulu koná pamětní ceremoniál, který byl poprvé zahájen v roce 1956 a probíhá za účasti prezidenta a některých vládních úředníků.

V 10 hodin se po celé zemi rozezní siréna a lidé se po dobu jedné minuty tiše modlí za zesnulé.

Občané i úředníci umisťují květiny na hroby těch, kteří zahynuli v bitvě. Váleční veteráni poté salutují před náhrobky svých spolubojovníků.


K této vzpomínce se také neodmyslitelně váže Muzeum korejské války v Soulu. Právě tady stojí i nejznámější symbol muzea sousoší ,,Bratři vojáci´´ (angl. Statue of Brothers), které znázorňuje setkání bratrů, kteří bojují na opačné straně konfliktu a poukazuje tak na absurditu války.


Část muzea je také věnována historickým bitvám jednotlivých korejských království.

Než budete opouštět muzeum stojí za zhlédnutí také sousoší s hodinami, přičemž ty vyšší z nich ukazují aktuální čas a spodní hodiny ukazují čas za pět minut čtyři s datem 25.6.1950, kdy oficiálně začala Korejská válka.

Hodiny tak symbolicky vyjadřují, že v té chvíli se zastavil čas.

Korejci říkají, že hodiny se strhnou ve chvíli, kdy se z obou rozdělených zemí stane opět jedna Korea.

















Zdroje: ČT- Muzeum korejské války

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page