top of page
  • Obrázek autoraMissy Sandy

Neobvyklé korejské tradice a zvyky


Mnoho zemí po celém světě má své zvláštní tradice a fascinující zvyky, které se mohou cizincům zdát divné, ale pro ty, kteří tam žijí, jsou naprosto normální. Pojďme se dnes podívat na ty, které jsou „pouze v Koreji“.

Tradice


Házení kaštanů a jízda na zádech

Přestože se většina Korejců v dnešní době rozhoduje pro moderní svatbu v západním stylu, mnoho z nich do této události stále zahrnuje tradiční zvyky. Jedním z nich je pyebaek, rodinné setkání, které se koná hned po svatební hostině. Zde jsou nevěsta a ženich oblečení do tradičního oděvu a jednotně se klaní svým rodičům.


Poté rodinní příslušníci házejí kaštany na nevěstu, která se je musí pokusit chytit do svého hanboku. Říká se, že počet úlovků se rovná počtu dětí, které bude mít s manželem. Ženich pak sveze nevěstu na svých zádech kolem stolu, aby ukázal schopnost ji podporovat. Tato zvyklost je zakořeněna ve staré tradici, kdy manželé nosili svou novou manželku do svého domu.



Hodně štěstí!

Absolvování univerzitní přijímací zkoušky Suneung je jedním z nejvíce stresujících úkolů, které mladé Korejce čeká. Je to zkouška, která určuje univerzitu, na kterou budou studenti přijatí, což následně ovlivňuje jejich pracovní a manželské vyhlídky.


Před zkouškou studenti často dostávají balíčky štěstí od přátel a rodiny na posílení morálky. Mezi tyto dárkové sady patří yeot, tradiční korejský bonbón. Jelikož je tato sladkost lepkavá, pověra říká, že pomáhá vědomostem „přilepit se“ na mysl. Naopak polévka z mořských řas prý způsobuje, že by odpovědi mohly studentům „proklouznout“.



Vyber si svůj osud!

První narozeniny dítěte, nebo dol, jsou extravagantní záležitostí v Koreji, jelikož v minulosti kvůli nemocem a hladovění bylo přežití prvního roku významným mezníkem.


Jedná se o věštecký rituál zvaný doljabi, ve kterém je dítě umístěno před různé předměty, jako jsou knihy, štětce nebo prasátko. Dítě si pak vybírá jeden předmět. Předpokládá se, že tento objekt předpovídá budoucnost dítěte.


Pokud si dítě vybere knihu, bude chytré, pokud vybere peníze, bude bohaté. Mikrofon může naznačovat úspěšnou kariéru v divadelním umění nebo zábavním průmyslu, zatímco stetoskop předpovídá budoucnost lékaře. Druhy předmětů, z nichž si dítě vybírá, se v průběhu času změnily v reakci na vyvíjející se vnímání úspěchu společnosti.



Polévka, díky které jste o rok starší

Korejci slaví dvoje narozeniny: první se slaví na Seollal, Lunární Nový rok, druhé v den jejich narození. Protože korejská společnost klade velký důraz na kolektivitu, je první z nich důležitější.


Ráno lidé začínají miskou tteokguku, chutným vývarem s rýžovými koláčky. Tradičně bílé rýžové koláče symbolizovaly čistotu a nevinnost a věřilo se, že příští rok přinesou bohatství. Tradice se stala tak běžnou, že když jste se chtěli někoho zeptat na věk, použili jste jednoduše frázi: „Kolik misek tteokguků jste snědl?“ Dokonce i dnes se říká, že člověk nezestárne o rok, dokud nesní misku tohoto pokrmu.



Zvyky


Těhotné ženy dostávají 500 dolarů a identifikační doplněk pro sezení v metru

Těhotné ženy dostávají bankovní kartu, na které je 500 dolarů, a speciální příslušenství k jejich identifikaci v metru. Tyto ženy také mají své vlastní sedadla v růžové barvě. Další výhodou je vyhrazené parkování před veřejnými budovami, podobné těm se zdravotním postižením.



V pátek večer musí kanceláře vypnout počítače

V této zemi je závislost na práci velmi běžná. Aby se zlepšila rovnováha mezi pracovním a soukromým životem zaměstnanců, vláda hlasovala pro zákon bojující proti této závislosti. Proto nyní nutí pracovníky, aby v pátek večer vypínali počítače.



Ochutnávání jídla před zakoupením

Přestože lze podobné chování v ostatních zemích považovat za krádež, v Koreji je to běžnou praxí. Vzorky jsou k dispozici pro většinu produktů a zákazníci neváhají ochutnat jídlo před nákupem!



Mateřské školy používají barvy pro rozlišování dětí

Zatímco například Velká Británie má systém školních uniform, v Jižní Koreji jsou děti rozdělovány podle barvy každé třídy, takže ve škole nebloudí. Nosí taky barevné oblečení, aby se při exkurzích neztratily.









Zdroje:

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page