top of page
  • halkover

Noraebang

Konec práce – perfektní čas se vydat na večeři a večerní zábavu. Ta v Koreji rozhodně nechybí. Ať už je to herna, bowling nebo cesta do baru, zábava často končí v noraebangu.



Co jsou „noraebangy“?


Pokud jste znalí korejštiny, už jste to nejspíš odhalili:


noraebang (kor. 노래방) = ‚norae‘, kor. 노래 (píseň) + ‚bang‘ kor. 방 (pokoj)


Noraebang je místnost, která slouží ke zpěváckým výkonům. KARAOKE! Jen není japonské, ale korejské – raději se tedy držme názvu „noraebang“.


Uvnitř noraebangu kromě nábytku obvykle narazíte na velkou televizi, reproduktory, spoustu barevných světel, ovladač na výběr písní, samozřejmě několik mikrofonů a často i občerstvení nebo něco k pití.



Místo celých noraebangů můžete dnes také narazit jen na malé budky, ve kterých si můžete zazpívat sami nebo se tam, když jinak nedá, vejít i s kamarády.


Obliba noraebangu


Karaoke přístroje byly vynalezeny v 70. letech 20. století v Japonsku. Během další dekády se staly velmi oblíbené i v Koreji. Dnes už je tam najdete téměř na každém rohu – obzvlášť pokud jste ve městě. Noraebangy jsou ale i na místech, kde byste je nečekali. Během posledních dekád byly pořízeny například do kasáren, aby se vojáci mohli odreagovat. Navíc se tam pokoje nepronajímají na hodinu, ale pouze na 1 píseň, tak jsou pro vojáky cenově přijatelnější.


Zpěv a tanec se v Koreji rozvíjel po celou dobu její historie. Dodnes jsou velkou součástí tamní kultury. Nejenže tedy noraebangy každodenně pomáhají Korejcům od stresu, jsou téměř povinnou zastávkou po každé firemní akci nebo večeru v baru.



Jak si vybrat?


Nabídka písní je opravdu široká. Jak si z ní vybrat?


Především pamatujte, že se jdete bavit. Raději tedy vynechte smutné melodie a depresivní texty. Pokud jste s přáteli, možná stojí za to zvážit, které skladby by mohli znát i oni.




Zvyklosti


Stojí za to zmínit nějaké zvyklosti, kterých se Korejci v noraebangu obvykle drží. Nikdo nechce být za hlupáka nebo být neslušný.


První pravidlo zní: Neškudlete si mikrofon. Mikrofony se střídají mezi všemi. Nesnažte si ho držet u sebe a nechte zpívat ostatní.


Pravidlo druhé: Neskákejte ostatním do zpěvu. Pokud vás k tomu ovšem nevyzve.


Pravidlo třetí: Zpívejte s vervou. Zahoďte nervozitu, zahoďte skromnost. Často se setkáte s pravidlem „Čím hlasitější, tím lepší.“


Pravidlo čtvrté: Bavte se!




Zdroje: Korea Local Pages, The Korea Herald, musicaroo

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page