top of page
  • Obrázek autorabebakovatimi

Roky staré stereotypy musia preč: ARMY sú viac ako šialené teenagerky

A zase sme späť pri jednom veľkom sklamaní. Pravdupovediac, netrpezlivo som čakala, kedy sa tento opakujúci-sa cyklus znova objaví. Nečakala som ale, že to bude v podobe BTS blízkeho „kamaráta“ – Jamesa Cordena.


Nechcem sa veľmi zdržiavať pri jeho výrokoch typu „BTS pozvánka do UN je neobvyklá“, alebo že ARMYS sú vlastne 15-ročné kričiace teenagerky. Jediný dôvod, prečo som sa rozhodla to spomenúť je, aby som vysvetlila, prečo chcem napísať tento článok. Som unavená z toho ako západný zábavný priemysel neustále podceňuje BTS a ARMY ako ľudí.


BTS majú pravdepodobne ten najrozmanitejší fandom na svete - či už hovoríme o ľuďoch z rôznych kútov sveta, ľuďoch rôzneho veku, rasy, náboženstva alebo sexuality. Všetkých nás spája autentická podpora a láska k siedmym ľuďom. Nazývať nás opakovane „15-ročnými kričiacimi teenagerkami“ je nielen zakorenené v normalizovanom sexizme, ale aj v neustálej potrebe robiť si srandu zo skupiny, ktorá nevznikla na západe.


Nehovoriac o tom, ako povrchné je nazývať mladé dievčatá „šialené fanatičky“, keď akceptovaná tá istá oddanosť športovým teamom ako mužská aktivita.



Toto všetko píšem, aby som ľuďom ako James Corden ukázala, že ARMY sú oveľa viac ako ich média vykresľujú. Rada by som sa špecificky zamerala na charitatívnu prácu, ktorú od roku 2018 usporadúva ARMY založená organizácia dobrovoľníkov One in An Army. Táto skupina ARMY z celého sveta si každý mesiac vyberá jednu charitu, ktorej zbiera peniaze.


Nechajte, aby som vám ukázala rôznorodosť charít ktorým ARMY pomohli počas celých troch rokov:


1. Medical Teams International


Rada by som začala ich úplne prvou udalosťou v apríli 2018, kedy sa rozhodli pomôcť organizácii, ktorá obstaráva život zachraňujúcu lekársku starostlivosť ľuďom v kríze, ako napríklad preživších z Rwandskej genocídy, z hurikánu Katriny alebo zemetrasenia na Haiti.


ARMY z 37 rôznych krajín nazbierali cez 2.6 tisíc dolárov, aby pomohli lekárskej kríze v Sýrii. Nazbierané peniaze pomohli k nákupu zdravotníckeho materiálu a takisto môžu pomôcť, aby zdravotná klinika v severnej Sýrii zostala otvorená ďalšie tri mesiace, aj s vodou a s elektrinou.






2. Cuatro por Venezuela


Tentokrát sa ARMY rozhodli pomôcť Venezuelskej organizácií založenej štyrmi ženami, ktoré chceli pomôcť svojim ľudom vo Venezuele, ktorí čelia veľkej chudobe kvôli ekonomickej kríze.


ARMY z 34 krajín nazbierali cez 3-tisíc dolárov, ktoré pomohli Cuatro por Venezuela nakúpiť lekárske/hygienické potreby a jedlo. Takisto, One in an Army využili tento priestor pre venezuelské ARMY, ktoré sa so všetkými podelili o vlastné skúsenosti zo života v tejto juho-americkej krajine.



3. Pazapa Center for Children with Disabilites


V novembri 2019 sa zamerali na centrum, ktoré poskytuje vzdelanie, podporu a zdravotné služby deťom so zdravotným postihnutím v Haiti.


Cez 170 ARMYs reprezentujúcich 40 rôznych krajín vyzbieralo cez 2.3 tisíc dolárov, ktoré sa použili hlavne na kúpu jedla pre celé rodiny s deťmi so zdravotným postihnutím, keďže počas humanitárnej kríze, ktora v Haiti pretrváva, ho majú nedostatok.




4. Covid-19 relief


Keď sa Covid na začiatku 2020 začal rozširovať po celom svete, ARMY spojili hlavy dokopy a vytvorili kampaň OurRemedyIsArmy. Počas 4 mesiacov prispeli deviatim rôznym organizáciám, ktoré poskytujú rôznorodé služby pre ľudí v núdzi počas pandémie.


Iba v apríli 2020 ARMY vyzbierali cez 11-tisíc dolárov. Pomohli pri tom charitám ako Purple Community Fund (jedlo pre rodiny), Mind Leaps (jedlo pre 54 rodín), 100 Cameras (online program pre deti) alebo Playing for Change Foundation (hygienické potreby pre zraniteľný sektor).




5. Literacy for Incarcerated Teens


Táto organizácia pomáha teenagerom, ktorí bohužiaľ trávia svoju mladosť v detenčných centrách pre mladistvých a nemajú dostatočný prístup k materiálom na čítanie alebo pomáhajú so samotnou gramotnosťou.


ARMY z 22 štátov nazbierali cez 5.8-tisíc dolárov pre 82 rôznych detenčných centier v štáte New York. LIT4Teens mali vďaka vyzberaným peniazom možnosť nakúpiť nové magazíny a knihy pre týchto mladistvých.




Toto sú len jedny z mála charitatívnych orgánizacií, ktorým sa ARMY podarilo nejakým spôsobom podať pomocnú ruku. A to ani nespomínam všetky ostatné organizácie, ktoré BTS fandom spoločnými silami založili, a stále pokračujú v robení tejto zemegule lepším miestom pre život pre všetkých bez ohľadu na ich prostredie alebo minulosť.


Nabudúce, keď sa znova niekto rozhodne podkopať našu legitimitu a podceniť našu podporu pre BTS, ale aj pre tento svet, spomeňte si na tento článok a pre vlastné dobro ignorujte blbé poznámky nenávistných ľudí okolo vás.


ARMY je fandom zložený z množstva inteligentných ľudských bytostí, ktoré vďaka BTS majú potrebu urobiť tento svet krajším miestom. Nenechajte sa nikým odrovnať.


Ak sa chcete aj vy zapojiť a pomôcť, nechávam tu odkaz na stránku OneInAnArmy :) https://www.oneinanarmy.org/


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page