top of page
  • Obrázek autoraSaii

Squid Game - seriál, který okouzlil celý svět

Kombinace Hunger Games, Battle Royal, Kill Bill a tradičních dětských korejských her - i tak se dá shrnout seriál, který boří všechny žebříčky a stal se nejsledovanějším z produkce Netflix na celém světě.




ČLÁNEK MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!


"Lidi přitahuje ironie, že zoufalí dospělí riskují své životy v dětských hrách, jen aby vyhráli peníze," vyjádřil se režisér seriálu Hwang Dong Hyuk, který na svém díle pracoval již od roku 2008. Hwang prozradil, že v té době nikdo jeho scénář nechápal. Každému se zdál příliš násilný, což způsobilo, že měl problém s hledáním obsazení a celkového financování své tvorby. Své plány tak proto musel odložit stranou.


O čem tedy tento přelomový seriál vlastně je? Pojďme se na to společně podívat. Ústřední postavou seriálu je Seong Gi Hun (Lee Jung Jae), muž ve středních letech, který je zadlužený až po uši. Svými dluhy znepříjemňuje život nejen sobě, ale i své matce, kterou postihly těžké zdravotní problémy. Po tom, jak je Gi Hun okraden, setkává se se záhadným mužem (Gong Yoo), který mu nabídne zahrát si hru - za každé vyhrané kolo získá 100 000 wonů. Za každé prohrané musí muži peníze vrátit. Nebo dostane facku. Poměrně jednoduché.


Po několika kolech vyčerpávající hry Gi Hun konečně vyhrává své peníze - a stává se tak součástí něčeho většího. Po tom, co dostane od záhadného muže vizitku, připojí se k téměř 500 soutěžícím, kteří na vlastní kůži zažijí peklo v podobně dětské hry "Červená, zelená". Pravidla hry jsou jednoduchá - buď vyhrajete nebo prohrajete, a to doslova. Na bizarnosti her a pobytu ve zvláštním zařízení, kde jsou všichni soutěžící společně drženi, přidávají záhadní vojáci v růžových kombinézách. Obličeje mají zakryté maskami se třemi různými vzorci, které se staly jakýmsi znakem hry - kruh, trojúhelník a čtverec. Právě tyto vzorce určují jejich hodnosti a pravidla, kterými se musí řídit - nikdy neukážeš svou tvář a nikdy nepromluvíš, pokud k tomu nejsi přímo vyzván.





Po drastickém prvním kole se většina soutěžících rozhodne svou účast v hrách stáhnout, avšak lidská pýcha a hlad po penězích několik soutěžících přivede zpět - společně s Gi-Hunem a jeho přítelem z dětství, Cho Sang Woo-em (Park Hae Soo). A tak začíná kolotoč boje o přežití a několik miliard wonů, které zadluženým účastníkům, žijícím na okraji společnosti nabízejí možnost nového začátku.


Na pozadí seriálu je vykreslených několik faktorů, ať už jde o nostalgické vzpomínky na dětství v podobě vyřezávání obrazců z cukrového koláčku dalgona nebo problematiky začleňování do společnosti severokorejských uprchlíků. Právě postavu Kang Sae Byeok (mladá žena, která spolu se svým mladším bratrem utekla ze Severní Koreje) ztvárnila Jung Ho Yeon, pro kterou to byl herecký debut.




Drsnou dějovou linii doplňuje příběh policisty jménem Hwang Jun Ho (Wi Ha Joon), který se vydává na misi s cílem najít svého ztraceného bratra. Je třeba poznamenat, že výsledek jeho hledání je snad největším šokem pro všechny diváky. Ale to už budete muset posoudit sami.


Seriál byl odvysílán 17. září na Netflixu, a rychle se dostal mezi přední příčky sledovanosti. Trvalo jen necelé čtyři dny, a seriál se umístil na prvním místě v TOP 10 hned v několika zemích.


zdroj: bbc, asianwiki, today.com

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page