top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Svatební rituály


Tradiční korejské svatby se liší od našich západních, které běžně vidíme a zažíváme.

Mnoho mladých párů však volí již modernější svatby a poté většinou zpečeťují svou lásku i tradiční korejskou svatbou. Sňatky během mnoha období byly uzavírány především na základě politických a ekonomických rozhodnutí, a to hlavně mezi vysoko postavenými osobnostmi. Průběh svatby a rituály se měnily během celé historie, proto se zaměříme dnes pouze na tři nejznámější.

Jeonanrye

Mezi předsvatební korejskou tradici bezpochyby patří obřad Jeonanrye, kdy budoucímu ženichovi byla představena divoká husa „kireogi“ (dnes již většinou dřevěná). Od ženicha se očekávalo, že se dvakrát ukloní, než představí kireogi své budoucí tchýni. Tato korejská tradice je respektována jako symbol harmonie. Divoké husy se páří na celý život, takže když ženich daruje matce husu, slibuje její dceři život plný lásky a péče.


Kunbere

Výměna slibu mezi snoubenci během tradiční korejské svatby se nazývá obřad kunbere.

Během této části obřadu mají na sobě nevěsta i ženich tradiční hanbok. Členové rodiny, či příbuzní mohou mít hanbok také, ale místo tradičního oděvu spíše volí modernější oblečení. Matka nevěsty má na sobě obvykle růžový nebo fialový hanbok, zatímco matka ženicha je oblečena do modrého hanboku. Vyslovení slibů nevěsta a ženich zpečetí ukloněním se a popíjením vína z tykve. Obřad je většinou rychlý a obvykle netrvá déle jak půl hodiny.


Pyebeak

Po oficiálním obřadu následuje Pyebeak, který se koná hlavně mezi rodinnými příslušníky (většinou několik dní po obřadu). Pyebaek je jednou z mnoha korejských svatebních tradic zdůrazňujících důležitost rodiny v rámci korejské kultury. Během Pyebaeku se nevěstě dávají datle a kaštany. Nevěsta a ženich společně navštíví dům své rodiny, aby darovali ořechy a ovoce. Datle a kaštany jsou vyjádřením plodnosti nevěsty. Po nabídnutí ovoce a ořechů rodiče ženicha na oplátku nabízejí saké. Na konci obřadu rodiče ženicha hází datle a ořechy do nevěstiny sukně, či plátna. Počet datlí a kaštanů, které chytí, symbolizuje počet dětí, které později bude mít.




zdroje: linandjirsa, lifeinkorea, tietheknotweddinghouse

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page