top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Templestay

Už jste někdy vyzkoušeli přespat v korejském chrámu, žít způsobem života jako mniši? Pokud ne, tak vás dnes provedeme touto jedinečnou zkušeností z chrámů v Koreji.


Představení Templestay

Templestay je jedinečná příležitost zažít korejský buddhismus, jeho každodenní životní styl, rituály a spiritualitu. Obecně to znamená pobyt v buddhistickém chrámu a zapojení se do každodenních klášterních činností. Dnes je templestay považován za jedenu z nejoblíbenějších činností mezi místními i cizinci jako jedinečný zážitek korejského buddhismu.

Templestay je skvělý způsob, jak znovu obnovit svou vnitřní energii. Chrámový program poskytuje útočiště před městským životem, stejně jako čas a prostor pro meditaci a relaxaci.

Můžete si vybírat mezi jednotlivými chrámy a vaší mírou zkušenosti. Od jednodenního pobytu, až po delší pobyt pro ty, kteří jsou již zkušenější.


Jaký program a činnosti si můžete vyzkoušet?

Program chrámového pobytu obecně zahrnuje buddhistickou bohoslužbu, meditaci Zen (seon meditation), 108 poklon a společnou práci. Některé programy také vzdělávají účastníky o nabídce klášterních jídel a rituálech čajových obřadů.


Dalším běžným programem je výroba lotosové lucerny, která vyjadřuje formu buddhistického umění. Lucerna ve tvaru lotosu symbolizuje světlo, které rozjasňuje temný svět. Lucerny se věší před Buddhovými narozeninami, osmý den čtvrtého měsíce lunárního kalendáře, ve všech chrámech a blízkých oblastech po celé Koreji. Během měsíce Buddhových narozenin se po celé zemi konají různé akce, které přitahují mnoho turistů z blízkého i vzdáleného okolí.


Při pobytu v chrámech musíte ale dodržovat i předepsanou etiketu.

Hlasité zvuky, pití alkoholu a kouření uvnitř chrámu jsou přísně zakázány. Pagody, kamenné lucerny nebo jakékoli jiné sochy jsou náboženské předměty. Sezení nebo psaní graffiti je proto považováno za neuctivé a není dovoleno.



Při chůzi kolem chrámu byste měli dělat tzv. chasu. Znamená to položit pravou ruku přes horní část levé s pravým palcem zaklesnutým pod levý a položit je blízko podbřišku. Je to primární pozice v chrámu. Standartní je poté pozdravit obrácením dlaní k sobě. Tato pozice se nazývá hapjang. Když děláte hapjang, položíte dlaně k sobě před hrudník. Chcete-li tedy někoho pozdravit, držte dlaně u sebe a ukloňte se. Toto gesto znamená soustředěná mysl, ty a já nejsme dvě samostatné bytosti, ale jedna.



zdroje: visitkorea, loreincip, joelstravel, lindagoeseast

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page