top of page
  • Obrázek autorajohanna𓍯

TOP 20 úspěchů BTS z roku 2020




 


BTS se stali jednou z nejvlivnějších a nejdůležitějších kapel na světě a tento rok to opět potvrdil. Ani pandemie jim nedokázala zabránit dosáhnout svých cílů pro rok 2020.



BTS jsou jedineční nejen mezi chlapeckými skupinami, ale i ve světě korejského popu.

Členové jsou zapálení a zvědaví textaři a producenti, kteří sdílením svých upřímných příběhů po dobu sedmi let vytvářeli hudbu, která nejen utváří obecné povědomí o žánru, ale zároveň zaznamenává jejich přeměnu z nebojácné mládeže v sebevědomé dospělé muže.


"Je to organický proces naší práce ... a máme neustálou touhu posouvat naše hranice," vysvětlil J-Hope, "Reakce (od našich fanoušků) mě motivují, abych se hlouběji zabýval věcmi a tvořil lepší hudbu."

Jsou také známí tím, že dominují v hudebních žebříčcích a na udělování cen, a to hlavně díky své nesmírné popularitě. I tento rok získali BTS množství ocenění a uznání, také zlomili několik dalších rekordů.


Pokud bychom chtěli uvést seznam všech úspěchů, rekordů a získaných ocenění, kterých BTS během své kariéry dosáhli, zaplnili bychom tím pár pěkně hrubých knih. Proto přinášíme jen TOP 20 úspěchů BTS z roku 2020.


Map of the Soul: 7


Jejich studiové album s názvem "Map of the Soul: 7" vyšlo v únoru 2020 a debutovalo na prvním místě v hitparádě Billboard 200. Je to již čtvrté album v řadě, které se objevilo na tomto seznamu. To také dělá BTS jedinými korejskými interprety, kteří dosáhli tohoto milníku.


Toto album se v USA stalo nejprodávanějším albem v roce 2020, čímž překonalo i měřítka světoznámé skupiny Beatles. BTS se tak stali skupinou s vyšším prodejem nejen v této zemi, ale také v Jižní Koreji, Japonsku a ve světě.


Skupina Beatles byla původně také nedoceňována a to hlavně kvůli vášnivé, a převážně ženské fanouškovské základně. Později během úspěšných časů je však svět začal považovat za vážené skladatele a umělce.


Rozdíl ale spočívá hlavně v tom, že Beatles nemuseli překonávat jazykovou bariéru a pracovat nad rámec, aby dosáhli pozornosti okruhů udělování cen nebo rádií. Ti ještě donedávna přistupovali k jejich skladbám, plným uměleckých drahokamů, s lhostejností.



Možná to nebudou další Beatles; možná jsou to ale první BTS.







iTunes


V roce 2020 se BTS oficiálně stali skupinou s nejvyšším počtem No. 1 v historii iTunes. Jejich píseň "Black Swan" se dostala na první příčku ve 104 zemích najednou.


Solo


BTS jsou jedinou skupinou v historii, v níž každý člen dosáhl se svým sólem No. 1 v žebříčcích iTunes.


"Sweet Night"


V se oficiálně stal sólo umělcem s nejvyšším počtem No. 1 v historii iTunes (přesně 116 #1) se svým singlem "Sweet Night", čímž překonal mnoho světových umělců jako PSY, Taylor Swift, Adele, a dokonce i BTS.


Spotify


BTS také získali trofej za největší Spotify debut. Jejich píseň "Your Eyes Tell" dosáhla za prvních pár hodin od vydání více než 876 tisíc poslechů.


Billboard


Silné zastoupení skupiny na sociálních sítích nadále roste. V současnosti se BTS drží v žebříčku Billboard Top Social více než rekordních 186 týdnů, což přesáhlo dobu delší než tři roky.


Billboard Hot 100


Singl s názvem "ON" z roku 2020 se po svém debutu umístil v hitparádě Billboard Hot 100, a z BTS se tak stala jediná korejská skupina s největším počtem skladeb na Billboard Hot 100.




"Dynamite"


V srpnu BTS vydali svou první zcela anglickou píseň s názvem "Dynamite", která debutovala v hitparádě Billboard Hot 100. "Dynamite" je tak první singl skupiny, který dosáhl v tomto žebříčku prvního místo a BTS jsou zároveň první korejskou skupinou, která se dostala na samotný vrchol Hot 100.


Guinness World Record


Není žádným tajemstvím, že BTS mají enormní množství fanoušků po celém světě, oddaní ARMY je stále podporují a pomohli jim získat i několik Guinnessových rekordů.

Jeden z nejnovějších se jim podařilo získat během Bang Bang Con: The Live, protože docílili největšího počtu online diváků na světě.


Před několika měsíci bylo také oznámeno, že BTS budou pro své neuvěřitelné úspěchy součástí knihy Guinness World Record 2020. Úspěchy jako je například tweet s největším počtem retweetů nebo video s největším počtem přehrání, kterým je"Dynamite". Rovněž také video, které na YouTube nejrychleji dosáhlo 10 milionů zhlédnutí, a to už po 20 minutách od vydání, a zároveň je nejsledovanějším videem na YouTube za prvních 24 hodin se 101,1 milionem shlédnutí.




Bang Bang Con


Jak jsme již zmínili, v červnu BTS uspořádali svůj první online koncert s názvem "Bang Bang Con: The Live", který dosáhl počtu 756 tisíc najednou sledujících diváků ve 107 zemích. Podle společnosti Big Hit Entertainment bylo toto virtuální představení "největším placeným online koncertem na světě".




Tiny Desk koncert


BTS také překonali rekord za dosažení největšího živého publika během koncertu Tiny Desk Concert pro NPR Music. Koncept "zůstaň doma" byl úspěšný, protože video překonalo rekord nejsledovanějšího Tiny Desk představení do 24 hodin od premiéry. Kromě toho společnost NPR Music získala 100 tisíc nových předplatitelů svého kanálu na YouTube a také inspirovala spoustu fanoušků BTS k donaci pro místní rozhlasovou stanici.



Nejčastěji zmiňovaná k-pop skupina na Twitteru


BTS pokračují v překonávání rekordů na sociálních sítích. Tentokrát je ocenila společnost Twitter, a to jako nejvíce zmiňovanou k-pop skupinu na platformě sociálních médií.


TikTok hvězdy


BTS také zbořili rekord jako nejsledovanější korejské hvězdy na TikToku. Od nástupu v září 2019 na platformě shromáždili více než 20 milionů sledovatelů.


Trojnásobní #1


Po tom, co se v hitparádě Billboard Hot 100 umístil na prvním místě, jejich anglický hit "Dynamite" se dostal na první místo i v hitparádě Billboard Global 200 a Global 200 (mimo USA). Díky tomu jsou BTS jedinými umělci v historii, kteří získali No. 1 ve všech třech žebříčcích současně. Nutno připomenout skutečnost, že "Dynamite" byl vydán s cílem přinést fanouškům radost v tomto náročném období, nikoliv lámat rekordy.



American Music Awards


V roce 2019 BTS dominovali ve třech kategoriích udělování cen American Music Awards 2019. V roce 2020 už BTS účinkují na AMA, a také představují svůj hlavní singl "Life Goes On" z alba "BE". Mimo to si také odnáší ocenění ze všech kategorií, ve kterých byli nominováni.



Nejvíce sexy zahraniční muž


Jeden z členů BTS, Jungkook, si v novinách People Magazine odnesl titul "Nejvíce sexy zahraniční muž", kdy porazil Dana Levieho, Keitha Urbana, Matthewa Rhyse a Paula Mescala. Není se však čemu divit, viďte ARMY?



"BE" milionový prodej


Podle údajů korejského žebříčku Hantei se do 24 hodin od vydání prodalo přes 2 miliony kopií jejich posledního studiového alba "BE". Navíc se prodalo více než 1 milion kopií za prvních 30 minut, což z něj dělá album, které nejrychleji dosáhlo miliontou hranici v historii společnosti Hantei.


5x "Umělec Roku"


BTS se stali prvním aktem v historii MAMA, který získal ocenění "Umělec Roku" již pátým rokem po sobě. Kromě toho, skupina opět úspěšně získala na Mnet Asian Music Awards Daesang Sweep (všechny čtyři hlavní ceny), a to již podruhé!


BTS si domů odnesli celkem osm ocenění, mezi které patří čtyři hlavní ceny (Album roku za "Map of the Soul: 7", Píseň roku za "Dynamite", Světová ikona roku a Umělec roku), dále také Nejlepší mužská skupina, Nejlepší vystoupení – mužská skupina ("Dynamite"), Nejlepší hudební video ("Dynamite") a Světový TOP 10 výběr fanoušků, kde vyhrálo "Eight", jehož interpreti byli IU a Suga. Ten mimo jiné vyhrál také v kategorii Nejlepší spolupráce.


"Umělec roku 2020" podle časopisu TIME


Rok 2020 pro BTS nadále zůstává velice úspěšným! Časopis TIME označil BTS za vítěze titulu Umělec roku pro rok 2020.


BTS není jen největší k-pop skupina v hitparádách. Stali se největší kapelou na světě. Mezi vydáním několika alb, překonáním nespočtu rekordů a přítomnosti v různých přímých přenosech, v roce 2020 BTS vystoupili na vrchol popové slávy. Dokázali to v roce definovaném neúspěchy, roce, ve kterém se svět zastavil, a každý se snažil udržet nad hladinou.




Grammy nominace


24. listopadu získala skupina svou první nominaci na cenu Grammy, a to v kategorii Nejlepší popové duo/skupinové vystoupení.



Týden, ve kterém skupina konečně získala tuto dlouho očekávanou nominaci, se šest ze sedmi členů zúčastnilo několika rozhovorů. Sedmý člen Suga se nemohl přidat, protože se zotavuje po operaci ramene. Jeho přítomnost s ohledem na jeho vztah k této nominaci ohromně chyběla.


V průběhu několika let se Suga stal mluvčím skupiny v momentech, kdy se reportéři ptali na tuto nepolapitelnou nominaci. V minulosti, kdy byl takový úspěch daleko z jejich dosahu, zvykli chlapci žertovat, že až příliš sní. Suga však prohlásil:


„Čím větší sen, tím lépe.”


ARMY i ostatní členové nyní chápou, že cíle, které Suga stanoví, se nějakým způsobem vždy stanou realitou: nominace na cenu Grammy? HOTOVO. Píseň BTS s korejským textem na No. 1 v hitparádách? HOTOVO.



Nyní už jen můžeme čekat, zda se nejdivočejší sen skupiny stane skutečností.

A pak zase přihlížet, jak si budou plnit ty další a další.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page