top of page
  • Obrázek autoraMissy Sandy

Tradiční korejské hry



Korejské tradiční hry původně vycházely z lidové víry. Ačkoliv mnoho lidových věr postupem času vymizelo, lidé v hraní her pokračovali. Některé hry můžeme vidět během festivalu Chuseok, většinou je to ale skvělý způsob jak trávit čas se svou rodinou, přáteli nebo sousedy.



Yut Nori

윷놀이

Yutnori je jednou z nejpopulárnějších tradičních her v Koreji a obvykle se hraje první den Nového roku, jelikož Korejci věří, že díky této hře budou mít nadále silné rodinné vztahy. Hra má pravděpodobně kořeny starší, než je období Tří Království (Baekje, Goguryeo a Silla, 57 až 668 př. n. l.). Má také velkou výhodu v tom, že ji mohou hrát všechny věkové kategorie a zábava je vždy zaručena.


Yutnori mohou hrát 2 týmy nebo hráči. Hra je tvořena z hrací desky a čtyř dřevěných tyček ve tvaru půlměsíce. Hráči hází s tyčemi a počítají ty, které dopadnou plochou stranou nahoru. Týmy se pohybují po hrací desce podle toho, kolik tyček mají obrácených. Jedna obrácená se nazývá Do, dvě obrácené Gae, tři Geol, čtyři Yut a pokud jsou všechny převrácené dolů, říká se tomu Mo. Pokud mají hráči Mo, můžou se posunout až o pět políček, což je nejvíce. V případě, že mají Mo nebo Yut, hráč může hodit ještě jednou a pohnout se dvakrát za kolo. Jestliže se dřívka jednoho týmu dotknou dřívka týmu druhého, první tým hraje ještě jednou. Když se tyčka s nápisem XXX otočí směrem nahoru, musí se vrátit o krok zpět. Vyhrává tým, který dojde na hrací desce do cíle jako první.




Ssireum

씨름

Ssireum je forma tradičního wrestlingu, podobná japonskému sumo, kdy se dva soupeři navzájem potýkají v písečném kruhu. Jedná se o druh lidové soutěže, ve které se dva hráči, držící se za satby (látkové šerpy uvázané kolem pasu), snaží pomocí své síly a různých technik navzájem srazit na zem.





Tuho

투호

Tuho byla jednou z populárních her hraných mezi královskými rodinami a lidmi z vyšší třídy, v současné době ji však hrají lidé ze všech tříd. Pravidla jsou jednoduchá - hráči se snaží trefit šípy do dřevěné nádoby s úzkým hrdlem. Skóre je určeno počtem šípů v nádobě.




Neolttwigi

널뛰기

Neolttwigi je korejská houpačka. Na rozdíl však od těch, které známe, na Neolttwigi účastníci stojí a skáčou (a odrážejí svého partnera do vzduchu na opačné straně). Tato hra byla populární mezi dívkami během tradičních svátků a festivalů, jako jsou Dano a Chuseok.




Jegichagi

제기차기

Jegi, podobný míčku, je vyroben z mince a hanji (korejský papír). Hráč vykopne jegi do vzduchu a pokračuje v kopání, aby jej udržel nad zemí; změna nohou je povolena. Legenda říká, že původ této hry vycházel z tréninkové techniky bojových umění, která zahrnovala kopání do malého koženého pouzdra.










Je možné, že jste viděli několik kpop idolů hrát Jegichagi. Zde je video s Jinyoungem z B1A4 a Jonghyunem z NU’EST W.


Gonggi

공기 놀이

Gonggi je populární korejská dětská hra, která se tradičně hraje s pěti nebo více malými oblázky nebo barevnými kameny.


Hráč sebere ze země jeden kamínek a vyhodí jej do vzduchu. Mezitím sebere další a vyhozený musí chytit. Když úspěšně dokončí první kolo, pokračuje na začátku opět s jedním, tentokrát ale musí sebrat naráz dva kamínky, poté tři a naposled čtyři. Po všech kolech vyhodí kamínky a ty, které chytí na hřbet ruky, musí rychle vyhodit a chytit je znovu. Podle toho kolik jich chytí, tolik dostane bodů.







Zdroje:




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page