top of page
  • Obrázek autoraÁja

Vánoce v Jižní Koreji

Nezajímalo vás někdy, jak vůbec Korejci slaví Vánoce? Slaví je vůbec? Jak to u nich vypadá s výzdobou? V dnešním článku se všechno dozvíte!


V dnešní době, kdy je Korea velmi ovlivněna hlavně západní kulturou, se slaví hodně svátků jako je např. Svatý Valentýn, Bílý den, Černý den atd. Jak je to tedy s Vánoci? Vánoce se v Jižní Koreji slaví po západním stylu 25. prosince a jsou spíše řazeny mezi náboženské svátky.




Pro nás určitě k Vánocům neodmyslitelně patří trávení času s rodinou u večeře a stromečku, proto vás určitě překvapí, že Korejci povětšinou Vánoce slaví v párech, kdy jdou spolu na večeři nebo dokonce na party. Proto vám možná Vánoce v Koreji budou spíše připomínat náš Silvestr. Ovšem někteří Korejci Vánoce doma slaví, chodí do kostela na slavnostní mši, děti se koukají na vánoční pohádky, na stole však neočekávejte kapra s bramborovým salátem. Místo toho si Korejci dopřávají korejské pokrmy jako je bulgogi, kimchi nebo japchae. Ale i přesto vánoční atmosféru určitě pocítíte, protože všude hrají vánoční koledy a osvětlení ani výzdoba nechybí. Přestože ve městech nechybí vánoční výzdoba, nekonají se žádné vánoční trhy, neprodává se žádná klobása se svařákem. Ale i tak se vánoční nálada naladit dá!




Korejci mají dokonce i vlastní podobu Santa Klause, Santa Harabujee (Santa dědeček), kterého můžete i v ulicích města klidně potkat. Děti dokonce zpívají korejské verze různých vánočních koled. A co se týká dárků, ty si mezi sebou dávají na Štědrý den, ale to spíše v podobě peněz. Dárky se u nich neřeší tolik, jako u nás.




U Korejců doma určitě nesmí chybět vánoční dort, ten je pro ně naprostá nutnost. Bez vánočního dortu si Korejci nedokáží představit Vánoce stejně tak, jako my bez vánočního stromku.




Doufám, že jsem vám korejskou podobu Vánoc přiblížila, a že jednou budete chtít navštívit Koreu i v době svátků. Teď už mi jen zbývá vám popřát krásné prožití vánočních svátků v této nevyzpytatelné době, přeji vám hodně zdraví a ať se vám splní všechna přání!


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page